Potrivit unei tradiţii populare răspândite, mama Sfântului Fanurie era o foarte mare păcătoasă şi cu toate eforturile sfântului, acesta nu a reuşit să o facă se întoarcă cu faţa către credinţă.
Sfântul Fanurie a fost ucis de păgâni pentru că nu a vrut să renunţe la credinţa creştină. În momentul chinurilor sale, acesta L-a împlorat pe Dumnezeu să-i ajute pe cei care se vor ruga pentru mântuirea mamei sale.
De sărbătoarea Sfântului Fanurie cei care îşi doresc îndeplinirea tuturor credinţilor, trebuie să pregătească nouă turte, pe care să le împartă săracilor.
Fanuropitele, turtiţele care se împart pentru pomenire mamei Sfântului Fanurie
Ritualul fanuropitelor durează 10 zile şi se poate face oricând. În zilele de luni, miercuri şi vineri, aluatul va fi de post, în timp ce în zilele de marţi, joi şi sâmbătă turtiţele pot fi de dulce. Duminica se face pauză de la ritualul turtiţelor Sfântului Fanurie.
Turtiţele se fac din lei de măsline, scorţişoară şi suc de portocale. Fanuropitele se fac dimineaţa şi se împart calde, la trei persoane. Acestea trebuie să spună "Bogdaproste", iar cel care împarte să aibă în gând: "Să fie pentru mama Sfântului Fanurie".
După îndeplinirea dorinţei, se va pregăti o plăcintă cu ou şi brânză. Şi aceasta se împarte la trei persoane sărace, iar cel care împarte rosteşte în gând "Mulţumesc, Sfinte Fanurie, pentru ajutorul primit!"
Mai mult decât atât, turtele se pregătesc de persoana care îşi doreşte îndeplinirea dorinţei.
Totodată, persoana respectivă va citi zilnic, de trei ori, acatistul Sfântului Fanurie, spunând la finalul acestuia dorința.
De asemenea, acesta nu va spune nimănui pentru cine va face pomana și nici nu va gusta din turte, nici el, nici cei din familie.