POSTUL CRĂCIUNULUI. În timpul Postului Crăciunului, credincioșii ar trebui să renunțe la mâncare cât mai mult posibil pentru a se ”hrăni cu cuvântul lui Dumnezeu”, scrie
observator.tv. Cu toate acestea, carnea consumată în mod obișnuit poate fi înlocuită cu cea de pește în zilele de dezlegare
Dincolo de însemnătatea bisericească a postului Crăciunului, de această perioadă de 40 de zile dinaintea sărbătorii Naşterii Domnului se leagă mai multe superstiţii.
Lăsatul secului pentru
POSTUL CRĂCIUNULUI! Ce trebuie să faci sâmbătă
POSTUL CRĂCIUNULUI. Una dintre ele spune că în ziua de dinaintea începerii postului, de Lăsatul Secului, în care toate familiile de creştini trebuie să petreacă împreună cu mâncăruri alese, toate resturile de la masă se strâng într-o faţă de masă, care este scuturată a doua zi spre răsărit, în timp ce se rosteşte incantaţia "Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite". Superstiţiile spun că cine va respecta acest ritual nu va avea culturile stricate de păsări în anul ce vine.
POSTUL CRĂCIUNULUI. Postul Crăciunului este prilej de magie pentru fetele nemăritate, care încă nu şi-au găsit ursitul. Acestea trebuie să adune câte o surcică în fiecare zi a postului, iar în Ajunul Crăciunului vor fierbe crupe fără sare, pe care apoi le vor pune pe masă pentru ca, seara, venind umbra ursitorului lor, pe cahlă, să aibă ce ospăta.
POSTUL CRĂCIUNULUI. O altă superstiţie spune că, după Lăsatul Secului oalele în casă se aşează cu gura în jos, pentru a alunga paguba sau boala.
POSTUL CRĂCIUNULUI. Vremea din postul Crăciunului este, spun bătrânii, un indiciu pentru cum va fi vremea în primăvara următoare. Dacă vremea nu este prea aspră, se spune că primăvara va aduce multe ploi.
Mai multe, pe
observator.tv.