Antena 3 CNN Actualitate Religie Pericolul rugăciunilor interzise din Psaltire. De ce nu e bine să le citești

Pericolul rugăciunilor interzise din Psaltire. De ce nu e bine să le citești

1 minut de citit Publicat la 16:42 24 Aug 2018 Modificat la 16:42 24 Aug 2018
o_1clm2o6v81p701mtvooi1ucg8rc8.jpg
foto: Pixabay.com

Uneori, atunci cand ai un necaz mare si ii spui preotului, acesta iti recomanda sa citesti, printre altele, si Psaltirea.

Persoanele mai in varsta, in schimb, se tem de aceasta foarte mult. Ele considera ca cititul acestei carti iti face rau tie, de fapt, nu dusmanului. De ce? Pentru ca rugaciunile din paginile ei sunt foarte periculoase (cuprind si blesteme), iar puterea lor se rasfrange nu doar asupra celor care ti-au facut rau, ci si asupra ta intrucat si tu ai facut rau (nu intentionat, nu voit), prin ganduri, cuvinte, fapte, scrie bzi.ro.

Si totusi, preotul Arsenie Muscalu, autorul volumului „Faramaturi duhovnicesti”, este de parere ca Psaltirea NU e periculoasa. Mai mult, ea trebuie citita in special in timpul posturilor, intrucat e o suma de rugaciuni. Oamenii se tem din alta cauza. Modul de exprimare al rugaciunilor, mai ales de la Psalmul 108, e destul de infricosator si ilustreaza un fel de lupta cu dusmanii, parca aducand a razbunare.

Ca sa pricepem importanta citirii Psaltirii, trebuie sa intelegem notiunea de psalm profetic. Ei bine, acesta mai este numit si psalm de blestem si face referire la Iuda, adica la ispite, promisiuni in van si absolut orice este menit sa ne distanteze de credinta. In al doilea rand, daca psalmul de blestem e citit cu ardoare, cu blestem, trebuie sa ne asteptam la ispite. Nu conteaza rugaciunea citita, ci felul in care o facem.

Ca sa evitam orice pericol, preotul Arsenie Muscalu ne recomanda sa citim dupa puterea noastra, sa intelegem cuvintele. Cu alte cuvinte, sa nu citim doar de dragul de a spune ca am citit Psaltirea.

Pe de alta parte, sunt preoti care spun ca Psaltirea trebuie citita doar cu binecuvantarea duhovnicului.

Psaltirea cuprinde rugaciunile atribuite Regelui David, scrise sub inspiratia Duhului Sfant, fiind o carte din Vechiul Testament. Ea cuprinde 150 de psalmi, impartiti in 20 de catisme. Singura perioada cand in biserica nu se citeste din Psaltire e cuprinsa intre Miercurea Mare (din Saptamana Patimilor) si Sambata Tomii (cu exceptia Deniei din Vinerea Patimilor).

×
x close