Antena 3 CNN Actualitate Religie MOŞII DE VARĂ. Ce trebuie să faci sâmbătă, 3 iunie

MOŞII DE VARĂ. Ce trebuie să faci sâmbătă, 3 iunie

S.T.
1 minut de citit Publicat la 09:21 03 Iun 2017 Modificat la 09:21 03 Iun 2017
o_1bhm9rl5mslhk5laei1dmh1jai8.jpg
Foto: pixabay.com

MOŞII DE VARĂ 2017. Praznicul Moşilor de Vară (Moşii de Rusalii) este orânduit sâmbătă, 3 iunie. Moşii de vară pe care-i prăznuim în această sâmbătă preced sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt (Duminica Rusaliilor). În toate bisericile ortodoxe din ţară se oficiază Sfinte Liturghii, urmate de slujbe de pomenire a tuturor rudelor noastre trecute la viaţa veşnică : părinţii, moşii şi strămoşii familiei.

MOŞII DE VARĂ 2017. Cu sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt (Rusaliile), orânduită la 50 de zile după Paşti, se încheie ciclul Sărbătorilor Pascale.

MOŞII DE VARĂ 2017. Se crede că la sărbătoarea moşilor rudele trecute la viaţa veşnică aşteaptă să primească ofrande şi, dacă familia uită sau neglijează să împlinească datina, răposaţii rămân supăraţi. Tradiţia spune că atât în lumea satelor, cât şi în mediul urban ofrandele se împart în special persoanelor sărace şi străinilor şi nu este încurajat schimbul de pomeni între rude.

MOŞII DE VARĂ 2017. Pe parcursul Anului bisericesc (1 septembrie-31 august), în calendarul ortodox sunt menţionate două sâmbete dedicate în mod special pomenirii generale a morţilor şi fiecare sâmbătă specială poartă denumirea de „Moşi".

MOŞII DE VARĂ 2017. Prima sâmbătă specială, prăznuită înaintea Duminicii Lăsatului sec de carne (a Înfricoşatei Judecăţi- înainte de Postul Paştelui), este cunoscută sub numele de Sâmbăta Moşilor de Iarnă.

MOŞII DE VARĂ 2017. A doua sâmbătă specială, dedicată pomenirii generale a celor adormiţi, cunoscută în tradiţia populară sub numele de Moşii de Vară sau Moşii Cireşelor este prăznuită sâmbătă, 3 iunie, în ajunul sărbătorii populare a Rusaliilor.

×
x close