Antena 3 CNN Actualitate Religie Marţea, zi de pelerinaj la Biserica Sfântul Anton-Curtea Veche din Bucureşti. Cum se face ritualul celor 9 marţi care îndeplineşte orice dorinţă

Marţea, zi de pelerinaj la Biserica Sfântul Anton-Curtea Veche din Bucureşti. Cum se face ritualul celor 9 marţi care îndeplineşte orice dorinţă

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 10:00 17 Ian 2023 Modificat la 10:00 17 Ian 2023
martea zi pelerinaj biserica sfantul anton curtea veche bucuresti ritual 9 marti indeplinire dorinte
Marţea, zi de pelerinaj la Biserica Sfântul Anton-Curtea Veche din Bucureşti. Cum se face ritualul celor 9 marţi care îndeplineşte orice dorinţă Sursa foto: Facebook. com | Biserica Sf. Anton-Curtea Veche

În fiecare zi de marţi, la biserica Sfântul Anton- Curtea Veche, este o zi cu totul şi cu totul specială pentru sute de credincioşi. 

Mulţi enoriaşi vin pentru a se ruga pentru sănătate, linişte sufletească, iar multe dintre domnişoarele prezente în curtea bisericii îşi doresc să-şi găsească sufletul pereche, iar Sfântul Antonie cel Mare este un puternic mijlocitor în faţa lui Dumnezeu pentru îndeplinirea acestei dorinţe. 

Potrivit credincioşilor care s-au rugat timp de nouă marţi la rând la icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie cel Mare, îndeplinirea dorinţelor nu a întârziat să apară, până şi cele care erau legate de căsătorie sau de găsirea sufletului pereche şi-au găsit rezolvare.

Biserica Sfântul Anton-Curtea Veche este cel mai vechi lăcaş de cult din Bucureşti

Biserica Sfântul Anton a fost construită pe locul celei din lemn, care a ars aproape în întregime, lund astfel denumirea de "Curtea Arsă". Din ruine a fost salvată, într-o zi de marţi, icoana Sfântului Antonie cel Mare. 

Mihai Cantacuzino notează în "Istoria Ţării Româneşti" existenţa bisericii "Sfântul Anton cel Mare", despre care spune că este întemeiată de către Mircea cel Bătrân.

De asemenea, istoricul Gheorghe Şincai afirmă că pe peretele ctitorilor bisericii de la Curtea Veche se aflau zugrăviţi trei prinţi cu numele de Mircea. Mircea Ciobanul, fiul acestuia şi Mircea cel Bătrân. În zilele noastre, pe peretele bisericii se află numai chipul lui Mircea Ciobanul şi al lui Ştefan Cantacuzino, notează biserica Sfântul Anton.

Cum se face ritualul celor 9 marţi care îndeplineşte toate dorinţele la biserica Sfântul Anton-Curtea Veche

În fiecare marţi, de dimineaţă până seara, curtea bisericii Sfântul Anton din Bucureşti este plină ochi de credincioşi. Abia dacă mai poţi arunca un ac, iar asta se datorează minunilor care s-au petrecut pentru miile de credincioşi de-a lungul timpului. 

Deopotrivă tineri şi bătrâni trec pragul curţii bisericii Sfântul Anton de la Curtea Veche, pentru a se ruga pentru sănătate, linişte şi pace în familie, ajutor la examene sau găsirea sufletului pereche.

În fiecare marţi se scrie un acatist care urmează să fie citit de către unul dintre preoţi bisericii. În cea de-a 10 zi, credincioşi care au făcut ritualul celor 9 marţi, duc la biserică alimente, precum ulei, făină sau orez.

Pe lângă aceste alimente, enoriaşii mai duc şi o pâine care se împarte la nouă persoane. După aceste zile, rugăciunea celui care a respectat ritualul se îndeplineşte.

Icoana Sfintei Cuvioase Parascheva pictată de Părintele Arsenie Boca se află la Curtea Veche

Una dintre cele mai rare icoane care se găseşte în bisericile din România, pictate de Părintele Arsenie Boca, este cea care o reprezintă pe Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi. 

Icoana făcătoare de minuni a sfintei se găseşte în centrul vechi al Bucureştiului, în cea mai veche biserică din Capitală, Biserica Sfântul Anton cel Mare, Curtea Veche. 

Biserica Sfântul Anton este situată vis-a-vis de Hanul lui Manuc. Despre icoană se spune că este singura icoană realizată de către Părintele Arsenie Boca în care irisul ochilor sfintei este auriu.

Rugăciune făcătoare de minuni a Sfântului Anton

“Bunule Părinte Antonie, cel ce durerile şi păcatele noastre le cunoşti, nu trece cu vederea glasurile de rugăciune ale celor ce aleargă la mijlocirea Ta şi nu te uita la nevrednicia celor ce Te roagă, ci la slava şi mila lui Dumnezeu, pe care Tu L-ai mărturisit şi spre care se îndreaptă rugăciunea ce Ţi-o aducem.

O, slăvite făcător de minuni, părintele săracilor, ocrotitorul văduvelor, sprijinitorul orfanilor, vino cu obişnuita Ta îndurare în ajutorul nostru prin rugăciunile Tale către Dumnezeu, ca să fim mângâiaţi în nevoi, ca să fim apăraţi de primejdii, de ispite şi de păcate.

Tu, cel ce ai făcut din pustiul Egiptului loc de preaslăvire a Marelui Dumnezeu şi a Mântuitorului, fă şi din pustiul sufletului nostru, ars de necredinţă şi ros de patimi, loc plăcut Ţie, în care să se sălăşluiască virtutea, prin Tine să se mărească numele Tău cel sfânt, al Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin".

×
TOP articole
x close