Americanii își pierd încrederea în preoți și relligie. Un studiu din 2015 arată că procentul persoanelor care se identifică cu temenul „creștin” a scăzut cu 7,8 %, în perioada 2007-2014. Numărul preoților care renunță la această meserie este de asemenea în creștere. Vice.com prezintă într-un articol popular pe internet mărturiile unor foști preoți care au renunțat la sutană.
Vă prezentăm una dintre aceste mărturii:
„M-am născut în comunitatea Bisericii Reformate. La 16 ani, am trăit „o experiență supranaturală”, sau cel puțin așa credeam atunci. Eram convins că Dumnezeu mi s-a arătat și că m-a ales pentru un scop nobil și bine determinat. Timp de 21 de ani, mi-am dedicat viața studiului Bibliei. Nu mi-a luat însă mult să aflu că Dumnezeu și Biblia aprobă multe lucruri care mie mi se păreau inacceptabile: sclavia, misoginismul... (...) „Pierderea credinței” și asumarea acestui lucru a fost unul dintre cele mai grele lucruri pe care le-am făcut în viață. Toată lumea mea s-a năruit. Am pierdut mulți prieteni, soția m-a părăsit. Mi-am pierdut credibilitatea. (...) Am primit multe mesaje pline de ură și critici.
Nu urăsc Biserica. Iubesc oamenii. Chiar și pe cei care nu sunt de acord cu mine. Chiar și pe cei care nu mă plac. În ciuda defectelor, Bisericile chiar au grijă de oameni, hrănesc și educă foarte multe persoane. Să nu recunosc acest lucru ar fi o acțiune lipsită de onestitate.
Totuși, cred că Biserica irosește foarte multe resurse, timp și bani, pe lucruri fără sens”. - EJ Hill, fondator al Bisericii Reformate din Africa de Sud