Antena 3 CNN Actualitate Religie Ziua trădării și a iertării | Părintele Emil Cărămizaru explică ce înseamnă Joia Neagră: ”Toate curg într-o simbioză”

Ziua trădării și a iertării | Părintele Emil Cărămizaru explică ce înseamnă Joia Neagră: ”Toate curg într-o simbioză”

Andreea Ştefan
1 minut de citit Publicat la 13:41 13 Apr 2023 Modificat la 13:41 13 Apr 2023
joia mare joia neagra ziua iertarii parinte emil caramizaru
Ziua trădării și a iertării | Părintele Emil Cărămizaru explică ce înseamnă Joia Neagră: ”Toate curg într-o simbioză” Sursa foto: Antena 3 CNN

Credincioșii care au postit astăzi se pot spovedi și împărtăși, pentru că este ziua în care Mântuitorul i-a învățat pe ucenicii săi Taina Împărtășaniei la Cina cea de Taină.

Evenimente cruciale au avut loc în Joia Mare în viața lui Iisus. Pentru a demonstra că a venit să slujească lumea, nu lumea să-i slujească Lui, Mântuitorul a spălat plin de smerenie picioarele apostolilor Săi.

Apoi, la Cina cea de Taină, a săvârșit Sfânta Împărtășanie. Le-a dat discipolilor pâine și vin, care simbolizează trupul și sângele Său.

Tot atunci le-a dezvăluit că știe că va fi trădat de unul dintre cei cu care stătea la masă.

Citește și: Tradiţii şi obiceiuri la români în Săptămâna Patimilor. Când se spală şi se face curăţenie

”Toate curg într-o simbioză, au legătură una cu alta. De la Cina cea de Taină, când în Iuda intră duhul necurat, intră Diavolul și se duce să-L vândă, mai departe toate își iau un rost.

Îl vedem mai departe în grădina Ghetsimani, când sudoarea Sa se preface în picuri de sânge. Trăim deplin această dramă umană a suferinței asumate”, spune părintele Emil Cărămizaru.

Ce simbolizează cele 12 lumânări aprinse în timpul celor 12 Evanghelii din Joia Neagră

În Joia Neagră, în bisericile ortodoxe are loc Denia Mare și citirea celor 12 Evanghelii. În timpul celor 12 Evanghelii din Joia Mare se aprind și 12 lumânări.

”Fiecare pericopă evanghelică conține, așa cum am subliniat, acest supliciu, izvorând într-o dragoste supremă a lui Hristos. Este lumina lui Hristos care ne luminează pe toți.

Peste câțiva pași așteptăm lumina cea mare a Învierii și Evanghelia în sine este lumina lumii. Din Altar este luată Sfânta Cruce și purtată într-un ritual în mijlocul bisericii, în Naos, arătând prin aceasta Altarul, care reprezintă cerul, și Naos-ul sau biserica Naos și Pronaos, care reprezintă lumea, unirea simbiotică și sfântă pe care o face Iisus Hristos între cer și pământ prin jerfa sa pe cruce”, a mai explicat părintele Emil Cărămizaru.

În casele creștinilor, astăzi se pregătesc cozonacii și pasca și se înroșesc ouăle care simbolizează jerfa lui Hristos.

×
x close