Antena 3 CNN Actualitate Religie Hristos a înviat! Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor

Hristos a înviat! Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor

S.T.
2 minute de citit Publicat la 19:20 15 Apr 2017 Modificat la 19:20 15 Apr 2017
o_1bdpmkkhb1jon1coaf501tr1ti38.jpg
Foto: Agerpres

Creștinii din toată lumea au celebrat azi-noapte Învierea Domnului Isus Hristos. Credincioșii ortodocși, romano-catolici, greco-catolici, protestanți și neoprotestanți au mers în biserici pentru a fi prezenți la slujbele dedicate Învierii.

Sute de mii de români ortodocși au participat noaptea trecută la slujba Învierii în toată țara.

Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă, sâmbătă, cu un avion special, de o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul.

"Lumina Sfântă îl reprezintă pe Mântuitorul Hristos şi ne îndeamnă pe toţi să umblăm ca Fii ai Luminii!", a afirmat Timotei Prahoveanul, la sosirea pe aeroport.

"În Noaptea Sfântă a Învierii, patriarhul ţării, mitropoliţi, episcopi şi preoţi se adresează credincioşilor prezenţi la Biserică spunând 'Veniţi de primiţi Lumină!'. Această Lumină îl reprezintă pe Mântuitorul Hristos care a spus 'Eu sunt Lumina Lumii: cel ce crede în mine nu va umbla întru întuneric, ci va avea lumina vieţii. (...) Această Lumină ne îndeamnă pe toţi să umblăm ca Fii ai Luminii, răscumpărând Vremea căci zilele grele sunt, după cum ne spun cuvintele Scripturii", a spus arhiepiscopul.

El a amintit că, pentru prima dată după finalizarea din 22 martie a amplelor lucrări de restaurare, s-a oficiat Slujba Vecerniei cu Rugăciunea de Chemare a Sfintei Lumini în Biserica Sfântului Mormânt.

Acesta a spus că aduce din partea patriarhului Teofil al III-lea al Ierusalimului şi al întregii Palestine, care a transmis un mesaj pentru patriarhul Daniel şi pentru poporul român.

"Astăzi, în Biserica Sfântului Mormânt s-a auzit cu putere salutul vestitor de biruinţă 'Hristos a Înviat!' şi 'Adevărat a Înviat!', arătând prin numeroasa prezenţă a românilor dragostea lor faţă de Mântuitorul Hristos şi faţă de Locurile Sfinte. Hristos a Înviat!", a încheiat Timotei Prahoveanul.


***

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşti la Ierusalim când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care în primele minute nu frige.

Lumina este adusă credincioşilor de patriarhul Ierusalimului.

Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare - pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare - sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini. De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

După desfăşurarea slujbei, patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil şi brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, patriarhul este controlat de poliţişti în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt şi pătrunde în prima încăpere, în "Capela Îngerului", însoţit - conform tradiţiei - numai de un arab de religie islamică. Mai departe, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi îngenunchează în faţa lespedei.

Ulterior, după rugăciune, cei prezenţi în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăştie în mici bucăţi. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o aşeza în două cupe de aur şi a se întoarce în Capela Îngerului.

Ulterior, patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare, apoi iese şi împarte lumina credincioşilor.

×
Parteneri
x close