În timpul secolului XII, Sf. Francis din Assisi a introdus în mod oficial Colindele de Crăciun în slujbele religioase.
Cântecele vesele de Crăciun datează însă din perioada Renașterii.
Colindele creştine au cunoscut o răspândire și mai rapidă odată cu inventarea tipografiei.
Citeşte şi: Măsurile luate de Cancelaria Sfântului Sinod împotriva corupției din Biserica Ortodoxă Română
Cel mai vechi colind creştin. Datează din Evul Mediu şi are o semnificaţie aparte
Istoricii şi teologii au ajuns la un consens în ceea ce priveşte cel mai vechi colind din lume: acela că primele colinde datează din secolul IV.
Cântecul creştin de Crăciun compus de St. Hilary din Poitiers, ”Jesus refulsit omnium”, este recunoscut drept cel mai vechi colind, urmat de ”Veni redemptor omnium”.
Pe lista celor mai vechi colinde sunt incluse și ”Veni redemptor gentium”, de Ambrosius din Milano. De asemenea, "Corde Natus Ex Parentis" este un alt imn latin antic despre nașterea lui Hristos, datând din secolul al IV-lea., scrie dcnews.ro
Unul dintre cele mai vechi colinde creștine cunoscute este şi "Veni, Veni Emmanuel" (O, Vino, Vino, Emanuel), care datează din Evul Mediu. Acesta este un imn liturgic latin, cu versurile scrise în secolul al VIII-lea. Melodia a fost folosită în tradiția bisericească pentru a exprima așteptarea venirii Mântuitorului.
Alte colinde creştine vechi pot include "Adeste Fideles" (O, Veniți, Credincioșilor), care a fost compus în secolul al XVIII-lea, dar există unele dezbateri cu privire la data exactă a apariției sale.
Care sunt cele mai vechi colinde românești
Totodată, potrivit sursei citate, în spațiul românesc, teologii au fost cei care au încercat să identifice cele mai vechi colinde creştine. „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire”, este considerată de mulți drept cel mai vechi colind creştin.
Părerile însă sunt împarţite. Alți teologi subliniază că cel mai vechi colind creştin ar fi acelea care au refrenul ”Leru-i Doamne” sau ”Alilerui Doamne”, care ar fi forma arhaică a cuvântului bisericesc ”Aliluia”.