Sfântul Mucenic Iuliu (Veteranul) este pomenit în calendarul creștin ortodox la 27 mai.
În vremea persecuțiilor împotriva creștinilor declanșate de împăratul Dioclețian (285-305), acesta a dispus, printre altele, să fie îndepărtați din armata romană toți soldații creștini.
Între aceștia s-a aflat și acest soldat veteran, pe nume Iuliu, care a fost adus la judecată la Durostor, în provincia Moesia Inferior, în fața guvernatorului Maxim și a fost acuzat că nu vrea să jertfească zeilor.
Guvernatorul a căutat să-l înduplece cu blândețe pe veteranul soldat să jertfească zeilor, arătându-i că nu este mare lucru să facă aceasta, și că dacă va jertfi, se va bucura de o leafă substanțială.
Iuliu s-a împotrivit însă, arătând că nu banii îl vor determina să se lepede de credința sa cea întru Hristos. În discuția dintre Maxim și Sfântul Mucenic, acesta a arătat că este mai de preț să moară pentru Hristos, decât să țină seama de legile păgâne care îndemnau la cinstirea zeilor.
Văzând guvernatorul curajul și neclintirea lui Iuliu în credință, a poruncit să i se taie capul. Astfel, în anul 304, s-a pus capăt vieții pământești a Sfântului Mucenic Iuliu.
Astăzi este pomenit și Sfântul Mărturisitor Ioan Rusul, care s-a născut în jurul anului 1690, în Rusia. A căzut prizonier la turci, în timpul războiului ruso-otoman (1700-1711).
A ajuns rob la un ofițer superior turc din Procopie, Asia Mică, căruia i s-a supus cu smerenie. Pentru că nu l-a obligat să se lepede de Hristos, Dumnezeu i-a dăruit turcului bogății și faimă.
Cu toate că stăpânul i-a cerut să nu mai locuiască în grajd cu dobitoacele, sfântul nu și-a părăsit locul de nevoință. A plecat la Domnul în jurul vârstei de 40 de ani, pe 27 mai 1730, la înmormântarea sa fiind prezenți chiar și mulți musulmani. Sfintele sale moaște au fost descoperite peste trei ani, după ce s-a arătat sfântul în vis preotului satului.
Astăzi, sfintele moaștele ale Sfântului Ioan Rusul se află în localitatea Procopie din insula grecească Evvia. Grecii le-au adus aici atunci când au plecat din localitatea Procopie din Turcia, în urma schimbului de populații între Grecia și Turcia, în jurul anului 1924.
La Sfântul Ioan Rusul, mare tămăduitor și făcător de minuni, au evlavie credincioșii de pretutindeni. În Evvia, Sfântului Ioan Rusul, cel care a trăit toată viața ca un rob, în grajd, împreună cu animalele, i s-a ridicat o biserică impunătoare.