În cadrul ședinței de lucru de miercuri de la Mănăstirea Danilov din Moscova, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a aprobat propunerea Mitropolitului Ilarion de Volokolamsk, președintele Departamentului pentru Relații Bisericești Externe al Patriarhiei Moscovei, de introducere în calendarul local a unor sfinți canonizați de Biserica Ortodoxă Română în perioada 1950-2017, anunță basilica.ro.
Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk la ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse din 7 martie 2018.
Referatul nr. 8 aprobat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse în data de 7 martie menționează numele celor nouă sfinți români care nu se regăsesc în prezent în calendarul Bisericii Ruse și care vor fi incluși începând cu noua ediție a calendarului ortodox local.
Este vorba despre:
Sfântul Cuvios Dionisie cel Smerit (1/14 septembrie);
Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul (18/31 decembrie);
Sfântul Domnitor Neagoe Basarab (26 septembrie/9 octombrie);
Sfântul Ierarh Simeon Ștefan, Mitropolitul Transilvaniei (24 aprilie/7 mai);
Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei (30 august/12 septembrie);
Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla (7/20 august);
Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu (16/29 august);
Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești (27 septembrie/10 octombrie);
Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica (11/24 aprilie).
În data de 24 martie 2017, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis o scrisoare tuturor Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe surori prin care aducea la cunoștință canonizările făcute de Biserica Ortodoxă Română în perioada 1950-2017 și propunea introducerea unora dintre aceștia în calendarele locale.
Biserica Poloniei a fost prima Biserică Ortodoxă Autocefală care a răspuns pozitiv propunerii Patriarhiei Române de a introduce sfinţi români în calendarul bisericesc local. În cadrul şedinţei de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Poloniei din data de 16 mai 2017, ierarhii polonezi au decis trecerea în calendarul local a peste patruzeci de sfinţi români.
În calendarul Bisericii Ortodoxe Române se regăsesc mai mulți sfinți importanți pentru ortodoxia slavă, iar ultima sfântă rusă a cărei cinstire a fost generalizată în România prin decizie sinodală este Sfânta Cuvioasă Matrona din Moscova.
De asemenea, în calendarul patriarhal al Bisericii Ruse sunt consemnate sărbătorile a peste cincizeci de sfinți străromâni sau români, la care se vor adăuga cele nouă zile de pomenire a domnitorilor, ierarhilor și cuvioșilor români cu viață sfântă.