Starețul Schitului Darvari, Arsenie Irimiea a subliniat că Învierea Mântuitorului nu reprezintă doar un moment de celebrare liturgică, ci un exemplu pentru abordarea zilnică a vieții, în special în lupta împotriva "morții personale", adică a acelor momente de deznădejde sau lipsă de sens, resimțite adesea de tineri.
"Învierea Mântuitorului Hristos este programul de viață al tinerilor. Exprimă pe Domnul care își ține promisiunile față de noi. Iată Eu sunt cu voi până la sfârșitul veacurilor. Nu rămân în moarte, ci înviez ca să vă fac vouă cale spre Înviere.
Învierea lui Hristos este calea și posibilitatea de a fi biruitor asupra păcatului, asupra morții, asupra morții de fiecare zi, nu neapărat asupra morții finale, morții biologice, ci asupra morții personale, care, înțeleasă ca o tristețe cronică sau întâmplătoare, este antidotul derive existențiale. Este antidotul lipsei de sens pe care și tinerii îl simt adeseori.
Hristos a înviat ca să nu ne lase singuri și Învierea Sa din morți are efect asupra noastră. În ce fel? În sensul că Domnul ne ajută.
Dacă și numai dacă ne vom angaja în lupta de a deveni mai bun, atunci gândurile noastre, atunci faptele noastre nu vor face decât să exprime credința că nu suntem singuri.
În multe momente din viața tinerilor din viața mea, că și eu sunt tânăr, în multe momente din viața creștinului, Domnul intră foarte discret, dar prezența sa este totuși sesizabilă. Este sesizabilă prin prisma învierii sale.
Nu ne lasă singur orice am face. Ar zice că învierea Domnului este un moment de răsfăț pentru noi. Este lovitura pe care o putem da morții noastre personale, morții care ne înconjoară pentru că luăm putere din învierea lui Hristos. "Veniți la mine toți și osteniți împovărați și Eu vă voi odihni pe voi", zice Domnul. Niciun reproș. Aș zice că în vierea Domnului este sărbătoarea în care Domnul ne zice atâta, veniți la mine fără nicio restricție. Nu mai am nimic să vă reproșez. Doar lăsați-vă iubiți", a spus Starețul Schitului Darvari, Arsenie Irimiea, la Antena 3 CNN.