Politicienii unguri au ţinut să precizeze că au venit ca observatori şi nu ca susţinători ai autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc. Ei au spus, totuşi, că FIDESZ sprijină voinţa de autonomie a secuilor, dar răspunsul la această problemă trebuie dat de politica internă şi de Constituţia României. Deputatul FIDESZ Ekes Jozsef a apreciat că referendumurile secuilor sunt organizate corect. El a explicat că este vorba despre o iniţiativă care nu are legătură cu Legea referendumului, ci este o exprimare a opiniei unei comunităţi.
?Acest referendum este un semnal ca politicul să fie atent la această doleanţă a comunităţii, dar şi UE să observe problemele unei minorităţi. (?) Este un pas mic, dar important în cadrul democraţiei, ceea ce poate fi apreciat atât pe plan intern, cât şi extern, astfel se va atrage atenţia\", a mai spus deputatul FIDESZ Ekes Joszef.
Reacţii la referendum
Vizita parlamentarilor unguri este comentată diferit de politicienii români. Reprezentanţii UDMR susţin că parlamentarii nu erau chiar observatori, pentru că nici referendumul n-a fost tocmai un referendum. Sunt însă şi oameni politici care consideră că prezenţa celor doi dă un plus de legitimitate demersului de autonomie din secuime. Senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs susţine că parlamentarii maghiari au venit ca simpli turişti în România.
Liderul UDMR consideră că participarea celor doi parlamentari maghiari nu reprezintă un atentat la politica internă a României. În schimb, secretarul general al PSD, Titus Corlăţean, cere interveţia Ministerului Administraţiei şi Internelor în acest caz.
Şi vicepreşedintele liberalilor, Ludovic Orban, consideră că prezenţa celor doi parlamentari din Ungaria este menită să confere un plus de legitimitate demersului secuilor. El a atrat însă că, deocamdată, autorităţile române nu pot acţiona.
Antena 3