Preţurile oferite de cei trei erau oarecum asemănătoare: cam 250 de milioane de euro pentru 100 de tramvaie. Dar primăria le-a sugerat să mai umble puţin la oferte. Toate acestea se întâmplau în ianuarie. Problema banilor este ca de obicei, cea care dictează lungimea plapumei. Necesarul de investiţii pentru proiectele de infrastructură şi de înnoire a parcului RATB se ridică la peste 600 de milioane de euro. Aproape 80% din aceste fonduri, adică peste 460 de milioane de euro, sunt alocate modernizării infrastructurii de tramvai din Bucureşti.
Constructorii care au participat deja la licitaţia din ianuarie propuneau ca ideal pentru România un tramvai care să aibă podeaua joasă - astfel încât bătrânii, copiii sau pasagerii cu probleme să nu se mai chinuie cu scările. În plus, câteva detalii ar trebui să transforme transportul în comun din calvar actual într-un loc civilizat. E vorba de aerul condiţionat, scaune capitonate şi un interior atractiv.Dar provocarea pentru participanţii la licitaţie va fi să facă un tramvai personalizat pentru Bucureşti. Ceva care să se potrivească arhitectonicii oraşului, ceva care să arate pur şi simplu bine pe străzi.
Producătorii de tramvaie sunt convinşi că odată ce ar livra produsele lor în România, ar mai rezolva o mare problemă: cea a blocajelor din trafic. Pentru că, spun ei, dacă oamenii primesc în mijloacele de transport în comun condiţii similare ca în propriul autovehicul vor renunţa mai des la acesta iar străzile ar fi mai libere. Desigur producătorii de trenuri nu prea ştiu ce înseamnă maşina pentru orgoliul de bucureştean. În Bucureşti circulă acum peste 700 de tramvaie, dar unele dintre ele au împlinit 30 de ani. Chiar şi cele care arată mai bine sunt de fapt aduse la mână a doua, de la nemţi. Dar România are aproape o tradiţie în asta căci şi tramvaiele noi făcute pentru noi erau din materiale reciclate.
Antena 3