Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii apreciază că furnizarea către mass-media a unor informaţii trunchiate, înainte ca acestea să fie validate de Secţie, reprezintă o modalitate de ?inflamare? a opiniei publice. ?Toate aspectele privind rezultatele controlului efectuat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) - Structura centrală vor fi făcute publice după ce Secţia pentru procurori a CSM se va pronunţa asupra acestora, dezbaterile fiind programate în şedinţa din 3 octombrie?, se arată într-un comunicat transmis de CSM.
Conform comunicatului Secţiei pentru procurori a CSM, raportul a fost transmis până acum Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru a fi luat la cunoştinţă de către conducere şi procurori. În 13 septembrie, raportul a mai fost trimis şi tuturor membrilor Secţiei pentru procurori, atât cei cinci membri aleşi, cât şi cei doi membri de drept care au posibilitatea de a participa la şedinţele Secţiei - respectiv ministrul Justiţiei şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - în vederea pregătirii dezbaterilor.
Văzând că date ale controlului au apărut în presă, DNA a reacţionat spunând că CSM nu a protejat datele din Raportul controlului şi acuzându-i pe inspectori că au notat în document date ce trebuia să rămână secrete. ?Direcţia Naţională Anticorupţie îşi exprimă dezaprobarea faţă de modul în care conducerea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a permis manipularea datelor conţinute în Raportul întocmit ca urmare a inspecţiei judiciare efectuate la DNA în perioada 1 iunie - 15 iulie 2007?, se arată într-un comunicat DNA.
La rândul său, Ministerul Justiţiei a respins orice speculaţie legată de posibile furnizări de informaţii către mass-media, din interiorul instituţiei. De asemenea, Procurorul general al româniei, Laura Codruţa Kovesi, va restitui raportul CSM privind rezultatele controlului efectuat la DNA fără a lua la cunoştinţă conţinutul acestuia. În calitatea sa de membru al CSM primise acest raport pe care însă nu l-a desigilat.
Într-un amplu articol, intitulat ?Ţuluş - procuror comunist în 2007: dosare aruncate la coş, sentinţe date în locul instanţei?, jurnaliştii de la Gândul notează că procurorii anticorupţie au dat ?soluţii necunoscute Codului de procedură penală?. Ziarul citat susţine că procurorul Ţuluş a soluţionat plângeri care erau de competenţa instanţei de judecată. Potrivit inspectorilor CSM, procurorul Ţuluş a preluat din prerogativele şefilor de serviciu, fiind singurul care analiza legalitatea şi temeinicia soluţiilor de netrimitere în judecată. Cu alte cuvinte, spune Gândul, doar Ţuluş era cel de care depindea dacă o persoană este nevinovată şi nu trebuie trimisă în judecată, chiar dacă dosarul era instrumentat de un alt procuror.
Antena 3
Citiţi RAPORTUL CSM SCOATE LA LUMINĂ NEREGULILE DNA