În acest proces cei 15 reclamanţi speră să obţină despăgubiri de câte 525.000 de euro. Pasagerii au dat în judecată firma Tarom, dar şi agenţia de turism prin intermediul căreia şi-au cumpărat biletele de avion, pentru că şi-au ratat vacanţele şi au avut avut nevoie de consiliere psihologică în urma incidentului de pe aeroport.
Procesul dintre Tarom şi pasageri a început miercuri
Acţiunea fost înregistrată pe rolul Secţiei civile a Tribunalului Bucureşti în 27 februarie. Potrivit avocaţilor, pasagerii au apelat la medici psihologi şi efectuează şi în prezent şedinţe de psihoterapie, în urma şocului suferit pe aeroport. Sumele cerute cu titlu de daune materiale pentru întârzierea avionului se ridică la aproximativ 5.000 de euro pentru fiecare reclamant. În plus, pasagerii mai cer 20.000 de euro de persoană, cu titlu de daune materiale, pentru faptul că nu au mai putut avea o vacanţă, iar pentru şocul suferit în timpul incidentului şi îngrijirea psihologică de după eveniment, aceştia solicită încă 500.000 de euro de persoană.
Un caz separat este al unei pasagere pentru care a fost emis şi un certificat medico-legal. Aceasta a suferit o vătămare corporală în momentul în care pantalonii acesteia s-au îmbibat cu soluţie anti-îngheţ, cu care a fost tratată aripa avionului. Solicitările privind daunele sunt similare cu ale celorlalţi pasageri, iar procesul său începe în data de 11 aprilie la Tribunalul Bucureşti.
În luna decembrie 2007, o aeronavă Boeing 737 a companiei Tarom, care se pregătea să decoleze de pe Aeroportul Otopeni spre Sharm El Sheikh, a lovit o maşină aflată pe pistă. Incidentul a avut loc in momentul in care avionul se pregătea să decoleze. Avionul primise acordul de decolare, insă vizibilitatea era redusă. În avion se aflau 117 pasageri şi şase membri ai echipajului. Aeronava de tipul Boeing 737-300 a intrat în plin într-un utilaj de întreţinere aflat pe pista de decolare, nici pasagerii şi nici membrii echipajului nefiind răniţi.
Conform raportului final al comisiei de investigaţii, incidentul s-a produs din cauza autorizării eronate a rulajului pe pistă şi a unor deficienţe de comunicare. Vina aparţine şi controlorilor de trafic, care au autorizat decolarea fără să se asigure că pista este liberă. Mai mult, în momentul în care şi-au dat seama de pericol, controlorii de trafic nu au cerut piloţilor să întrerupă decolarea. De asemenea, raportul a confirmat existenţa unei înregistrări în cabina avionului, cu câteva secunde înainte de impact, din care a reieşti că maşina de întreţinere avea girofarurile pornite.
Antena3.ro