Antena 3 CNN Actualitate Primăriile au colectat electrocasnicele vechi chiar din faţa caselor

Primăriile au colectat electrocasnicele vechi chiar din faţa caselor

1 minut de citit Publicat la 09:36 03 Noi 2007 Modificat la 09:36 03 Noi 2007
Primăriile au colectat electrocasnicele vechi chiar din faţa caselor
Firmele de salubritate au colectat sâmbătă dimineaţă aparatura electrică şi electrocasnică scoasă de români în faţa caselor şi blocurilor. Ministerul Mediului organizează campania Marea debarasare naţională. Aceasta are ca scop strângerea şi apoi reciclarea deşeurilor electrice şi electrocasnice. 110 primării sunt implicate în această campanie, sprijinită şi de poliţie.

Până sâmbătă la prânz, cetăţenii au putut scoate în faţa blocului sau a casei în care locuiesc echipamente electrocasnice vechi, care au fost preluate gratis de firmele de salubritate. În acţiune sunt antrenate primăriile din oraşele cu peste 20.000 locuitori şi cele 6 sectoare ale Capitalei. Toate echipamentele electrocasnice vechi au fost preluate în vederea reciclării, acţiune derulată în cadrul Campaniei Naţionale de Colectare a Deşeurilor de Echipamente Electrice şi Electronice, iniţiată de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile.

Sunt trei tipuri de deşeuri care pot fi aruncate. Din prima categorie fac parte echipamentele electrice şi electronice de mari dimensiuni, de tipul frigiderelor, congelatoarelor, maşinilor de spălat sau alte echipamente voluminoase. Din a doua categorie fac parte deşeurile de echipamente electrice şi electronice de mici dimensiuni: televizoare, computere, aparatură audio/video, aparatură de bucătărie, telefoane mobile. Şi sursele de iluminat cum sunt tuburile fluorescente tip neon, becurile economice sau sursele de iluminat cu descărcare în gaz pot fi aruncate sâmbătă.

Ministerul Mediului intenţionează ca acţiunea de sâmbătă să se transforme într-o regulă ce va fi respectată la nivel naţional, o zi pe lună, sau o zi pe trimestru, în care toţi românii să ştie că pot să-şi scoată aparatele învechite în faţa casei pentru a fi colectate. La nivel naţional, există deja 217 centre de colectare, dintre care doar 182 sunt funcţionale. Pentru anul viitor, ministerul are ca obiectiv colectarea a patru kilograme de deşeuri electrice şi electrocasnice pe cap de locuitor.

Antena 3

×
TOP articole
x close