Bac-ul se va da într-o singură sesiune
Potrivit noului proiect, Bacalaureatul se va putea susţine într-o singură sesiune într-un an şcolar. Examenul va consta în susţinerea a două-trei probe comune şi a altor probe specifice diferenţiate în funcţie de filiera, profil şi specializare.
Probele comune sunt limba şi literatura română, scris şi oral, una din limbile moderne de circulaţie internaţională studiate în liceu, oral, limba şi literatura maternă, scris şi oral, pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, respectiv, limba şi literatura modernă, pentru elevii care au urmat studiile liceale cu limba de predare limba modernă respectivă.
Examenul de Bacalaureat şi examenul de certificare/atestare a competenţelor profesionale pot fi susţinute fără taxă, de cel mult două ori. Prezentările ulterioare la aceste examene vor fi plătite.
Testele naţionale dispar, religia ? oră obligatorie
Testele naţionale vor fi desfiinţate, iar admiterea la liceu se va face printr-un alt tip de examen. Cel mai probabil, acesta va fi organizat, ca în trecut, de fiecare unitate de învăţământ în parte.
Elevii vor studia obligatoriu religia la şcoală, iar cei care nu doresc să participe la aceste ore pot face o cerere, dacă au peste 10 ani, sau îşi pot ruga părinţii să solicite acest lucru în scris şcolii în cazul în care sunt mai mici. Ei vor fi mutaţi automat la disciplina educaţie moral-religioasă.
Învăţământ primar de 6 ani
Învăţământul preuniversitar este structurat pe nivelul educaţiei timpurii, învăţământul preşcolar, care cuprinde grupa mică, grupa mijlocie, grupa mare; învăţământul primar, care cuprinde clasa pregătitoare şi clasele I -V; învăţământul secundar, care cuprinde învăţământul secundar inferior, gimnaziu, care cuprinde clasele VI - IX; învăţământul secundar superior, învăţământ profesional - clasele X - XI/XII- învăţământ liceal - clasele X - XII/XIII; învăţământul terţiar non-universitar, care cuprinde învăţământul postliceal.
Şcoliile profesionale se pot face la F.F. sau I.D.D.
Învăţământul profesional poate fi organizat şi ca învăţământ cu frecvenţă redusă şi la distanţă, în condiţiile legii, în unităţi de învăţământ stabilite de direcţiile judeţene pentru învăţământ preuniversitar, după consultarea autorităţilor locale şi a partenerilor sociali, având în vedere tendinţele de dezvoltare socială şi economică precizate în documente strategice regionale, judeţene şi locale. Calificările profesionale care pot fi dobândite prin învăţământ profesional vor fi înscrise în Registrul Naţional al Calificărilor. Elevii pot studia la domiciliu Elevii care au un grad de handicap ce nu permite deplasarea pot învăţa la domiciliu. Gradul de handicap al elevilor cu dizabilităţi va fi stabilit de comisiile pentru protecţia copilului, după consultarea Comisiei interne de evaluare continuă. Totodată, la recomandarea comisiei, pentru elevii care, din motive medicale sau din cauza unei dizabilităţi temporare, nu se pot deplasa, se organizează şcolarizare la domiciliu, pe perioadă determinată.
Examenul de titularizare va dispărea
Consilierul ministrului educaţiei Oana Badea a declarat că în cazul în care proiectul legii învăţământului preuniversitar va fi adoptat, nu va mai exista examenul de titularizare. Potrivit consilierului, examenul va fi înlocuit de un concurs organizat la nivelul unităţii de învăţământ sau al unui grup de unităţi de învăţământ, conform unei metodologii elaborate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Totodată, conform proiectului de lege a învăţământului preuniversitar, MEdC va organiza şi finanţa, prin instituţii specializate acreditate, perfecţionarea şi formarea continuă a cadrelor didactice, inclusiv reconversia acestora, în funcţie de nevoile sistemului de învăţământ preuniversitar.
Antena3.ro