Antena 3 CNN Actualitate Noutate la alegerile locale şi europarlamentare 2024. Anunţul președintelui Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă

Noutate la alegerile locale şi europarlamentare 2024. Anunţul președintelui Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 21:00 31 Mai 2024 Modificat la 21:00 31 Mai 2024
Toni Grebla
Noutate la alegerile locale şi europarlamentare 2024. Anunţul președintelui Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă Sursa foto: Arhiva Antena 3 CNN

Alegerile locale 2024 vor avea loc duminică, 9 iunie. Românii își vor putea alege reprezentanții la nivel local pentru un mandat de patru ani. Astfel, românii vor vota pentru un primar, un preşedinte de Consiliu Judeţean, dar şi pentru un partid sau o alianţă electorală în Consiliul Local şi în Consiliul Judeţean.

Referitor la buletinele de vot, Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a anunţat ce va fi diferit anul acesta.

"Este un pic mai dificil pentru cetăţeni să voteze pe patru buletine de vot. Acum, sunt comasate, în plus, s-a venit cu un buletin care este foarte simplu, pentru europarlamentare . (...) Toate cinci la un loc, uneori, pentru anumite persoane, reprezintă un pic efort, dar nu este considerabil. Votul poate fi exercitat în cunoştinţă de cauză.

În cabina de vot, ai timpul rezonabil pentru a putea studia, vedea, a ajunge la competitorul tău politic, a vota. Există acolo şi o tuşieră, dacă se termină tușul de pe ştampilă. Este o noutate.

Este obligatoriu, motiv pentru care autorităţile locale vor folosi 25.000 de tuşiere în secţiile de vot. Avem foarte multe buletine şi, ca să nu existe neîncrederea că poate a patra ştampilă, a cincea ştampilă nu mai este foarte vizibilă, am decis, prin hotărâre, ca în fiecare cabină de vot să existe o tuşieră care să poată fi utilizată dacă este nevoie", a spus Toni Greblă, la Digi 24, citat de DCnews.ro. 

Cum se votează în România la alegerile locale

În cadrul fiecărei secții de votare din București se vor utiliza:

  1. buletine de vot pentru alegerea primarului sectorului;
  2. buletine de vot pentru alegerea consiliului local al sectorului;
  3. buletine de vot pentru alegerea primarului general al municipiului București;
  4. buletine de vot pentru alegerea Consiliului General al municipiului București;
  5. buletine de vot care vor fi folosit la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din data de 9 iunie 2024.

În cadrul fiecărei secții de votare din țară se vor utiliza:

  1. buletine de vot pentru alegerea primarului;
  2. buletine de vot pentru alegerea consiliului local;
  3. buletine de vot pentru alegerea președintelui consiliului județean;
  4. buletine de vot pentru alegerea consiliului județean;
  5. buletine de vot care vor fi folosit la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din data de 9 iunie 2024.
  6. Actele necesare pentru vot

  7. Actul de identitate: Pentru a putea vota, ai nevoie de un act de identitate valabil (carte de identitate, buletin de identitate, pașaport).
  8. Alte documente: În cazuri speciale (de exemplu, pentru studenți sau militari), pot fi necesare documente suplimentare care să ateste reședința temporară în localitatea unde doresc să voteze.
  9. Unde se votează

    În fiecare localitate din România există secții de votare desemnate. Secția ta de votare va fi cea corespunzătoare adresei din actul tău de identitate. Acestea sunt amplasate de obicei în școli, cămine culturale sau alte clădiri publice.

    Pentru a afla exact care este secția de votare în care ești repartizat, poți accesa site-ul AEP - AICI.

×
TOP articole
x close