Antena 3 CNN Actualitate Naufragiu şi furtună la mare

Naufragiu şi furtună la mare

2 minute de citit Publicat la 22:49 05 Iul 2007 Modificat la 22:49 05 Iul 2007
Naufragiu şi furtună la mare
Mai multe persoane au naufragiat pe Marea Neagră din cauza furtunii puternice de joi. Marea s-a retras câteva zeci de metri, uimindu-i pe turiştii care se aflau pe plajă. Din cauza valurilor puternice, mai mulţi pescari au trecut prin momente de groază când barca lor s-a rupt. Poliţiştii de frontieră au intervenit însă imediat şi i-au salvat pe naufragiaţi. Şi o ambarcaţiune cu turişti plecată din staţiunea Venus a fost recuperată de Poliţia de Frontieră, în apropiere de Mangalia. În total, joi au fost patru operaţiuni de salvare, 10 persoane fiind recuperate din larg. În mai multe porturi maritime, manevrele au fost sistate din cauza vântului puternic. Comandanţii navelor au fost avertizaţi să ia măsuri suplimentare de siguranţă.

IMAGINI ÎN EXCLUSIVITATE:

Furtuna a lovit şi Bucureştiul, unde zeci de persoane au ajuns la spital cu probleme la ochi din cauza vântului puternic care a ridicat praful. Cazurile nu sunt grave, spun medicii, dar ei recomandă folosirea ochelarilor de soare.

După ce miercuri seara, vijeliile au afectat judeţe din vestul ţării, furtunile se îndreaptă şi spre restul ţării. Valea Ilvelor din judeţul Bistriţa-Năsăud a rămas în beznă, în urma unei furtuni care s-a abătut asupra zonei. Potrivit purtătorului de cuvânt al societăţii Electrica Bistriţa, Ana Ileni, au fost afectate liniile de medie tensiune din localităţile Ilva Mică, Strâmba, Măgura Ilvei, Leşu Ilvei şi Poiana Ilvei, însă majoritatea defecţiunilor au fost remediate la primele ore ale zilei de joi.

Precipitaţiile au depăşit 37 de litri pe metru pătrat la Beclean, însă cotele apelor continuă să se afle la jumătate din cât ar fi normal, ca urmare a temperaturilor ridicate din ultima perioadă. Vremea s-a răcit, însă, foarte mult, temperaturile scăzând cu mai bine de 10 grade Celsius în ultimele 24 de ore.

Avertizarea de cod galben dată de meteorologi s-a adeverit încă de miercuri la Târgu Mureş. O furtună scurtă, de numai trei minute, a reuşit să-i îngrozească pe mureşeni. Vântul puternic a smuls acoperişurile, a rupt copacii şi a avariat zeci de maşini. Geamurile multor clădiri au fost pur şi simplu spulberate. Un cartier din centrul oraşului a rămas în beznă. Oamenii prinşi de vijelie pe stradă abia au avut timp să se adăpostească. Pompierii şi poliţia au intervenit de urgenţă pentru a ridica arborii prăbuşiţi şi pentru a degaja drumurile. Furtuna violentă a lovit şi la Oradea. Câţiva copaci s-au prăbuşit, doborâţi de vântul puternic. O stradă din oraş a fost blocată din această cauză.

Vântul s-a pornit în jurul orei 21.00. N-a durat mai mult de 15 minute, timp destul pentru ca apa să acopere şoselele, iar mai mulţi copaci să fie doborâţi de furtună. Unul dintre arborii căzuţi a blocat o stradă din oraş. Angaţii primăriei au venit imediat şi s-au apucat de lucru. Fuseseră avertizaţi că Bihorul este pe lista judeţelor care au primit averizarea cod galben.

Şi în judeţul Maramureş a fost furtună miercuri seară. Cel mai afectat a fost nordul judeţului, în zona localităţii Vişeu, unde turla unei biserici în construcţie a fost doborâtă de vântul puternic. În acel moment, înăuntru erau 13 muncitori care au scăpat nevătămaţi.

Antena3.ro

×
x close