Americanii le-au spus muncitorilor inclusiv că Ambasada României s-a mutat de la Bagdad, a adăugat românul. În ceea ce priveşte intervenţia lui Băsescu, Adrian Gâncean a declarat că preşedintele ?a întrebat dacă suntem sănătoşi, dacă avem nevoie de ceva şi ne-a spus că vom veni acasă?. A urmat aterizarea pe aeroportul Otopeni militar, unde a coborât cel de-al doilea român. Nelu Ilie şi Adrian Gânceanu au fost reţinuţi, în urmă cu trei luni, de trupele americane după ce au fost prinşi că filmau o bază militară din Irak. Ei au fost eliberaţi, la sfârşitul săptămânii trecute, după ce cazul lor a apărut în presă.
Suspiciunile presei cu privire la cei doi muncitori
Românii se întorc cu o zi întârziere, din cauza unor defecţiuni la avionul care trebuie să îi transporte. În ţară, îi aşteaptă însă, multe întrebări. Presa de marţi are unele suspiciuni în privinţa celor doi. Totul porneşte de la un interviu pentru postul public de radio, în care muncitorii povestesc pentru prima oară despre experienţa lor în Irak. Oficial, a fost vorba de o perioadă de detenţie de 3 luni, în care au fost în custodia americanilor, anchetaţi pentru spionaj. Dar, când vine vorba de un mesaj pentru românii care rămân în zona de conflict, cei doi vorbesc de Crăciun şi Anul Nou, şi asta la început de februarie.
Mesajul românilor reţinuţi în Irak
?În primul rând, le transmitem mesajul de La Mulţi Ani şi un Crăciun Fericit lor şi familiilor lor, să aibă grijă de ei şi să se întoarcă cu bine acasă?. O urare cel puţin ciudată, venită din partea unuia dintre români, eliberat în urmă cu câteva zile, cu mult după sărbătorile de iarnă. Contradicţia a fost sesizată de ziariştii de la ?Jurnalul Naţional? care ridică astfel mai multe întrebări cu privire la momentul în care cei doi romîni au fost eliberaţi.
Ziariştii semnalează şi vocabularul muncitorilor intervievaţi. Termeni şi formulari precum ?rol primordial?, ?pro-americanismul?, ?sinceritatea a primat?, ?reticenţe?, ?lucrurile au degenerat?, ?personalul s-a divizat în funcţie de cerinţele societăţii?, ?să organizaţi un briefing în legătură cu legislaţia?, ?naţiunea asta, noi am cunoscut-o acum, e spontană?, ?am văzut pe posturile de televiziune ce se vehiculează?, ?trauma psihică?, ?statul nostru, ce are obligaţiuni faţă de alte state cooperante şi prietene nouă?, ?nu s-a făcut absolut nicio diferenţiere?, ?convingerea mea intimă era că...?, ?un simplu fapt de teribilism?, ?o chestiune aparent minoră se poate transforma într-o tragedie?, ?aportul major la eliberarea noastră?, ?dacă nu erau toate acestea, coroborate, detenţia noastră se putea prelungi foarte simplu până la şase luni?, ?nu am vizat niciodată postura de vedetă? etc. fac cinste şcolii româneşti.
O întrebare urmată de o serie de alte semne de întrebare, în special legate de nivelul de cunoştinţe de limba română al celor doi muncitori români. Impresionantă pregătire şcolară!
Antena 3