După eliberare, Munaf a fost suspectat de complicitate la răpirea lor şi reţinut de armata americană. Judecat de un tribunal irakian şi condamnat la moarte, Munaf va fi executat prin spânzurare, în momentul în care trupele americane îl vor preda autorităţilor irakiene.
Avocaţii săi au sesizat justiţia americană, susţinând că nu a avut dreptul la un proces echitabil, la care fiecare cetăţean american deţinut de armata ţării sale trebuie să aibă parte. În aprilie, Curtea federală de Apel de la Washington a stabilit că nu are autoritatea de a-l judeca pe Munaf, în condiţiile în care acesta este deţinut de o forţă internaţională şi condamnat de un stat suveran.
France Presse aminteşte însă că cei trei judecători au subliniat, în decizia lor, lipsa de claritate a jurisprudenţei Curţii Supreme în acest caz. Aceasta a fost stabilită în cadrul recursurilor înaintate de prizonierii japonezi sau germani condamnaţi de tribunale internaţionale, după cel de-al doilea război mondial. Cea mai înaltă instanţă juridică a ţării, care a refuzat să intervină de urgenţă în luna noiembrie a anului trecut, urmează să anunţe în această toamnă dacă acceptă să ia în considerare acest nou recurs.
Antena 3