Ministerul Apărării Naţionale respinge acuzaţiile Ambasadei Federaţiei Ruse că a făcut afirmaţii nefondate la adresa Rusiei. MApN a transmis că "agresiunea ilegală, nejustificată şi profund imorală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi consecinţele acesteia nu pot fi justificate sau acoperite de nicio formă de propagandă oficială sau încercări de manipulare informaţională".
Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti a emis joi, 12 decembrie, un comunicat de presă prin care acuză Ministerul Apărării Naţionale din România de "acuzaţii nefondate" împotriva Rusiei, transmite inforadar.mapn.ro.
Conform sursei citate, în comunicatul ambasadei se susţine că Ministerul Apărării Naţionale al României a făcut afirmaţii nefondate că Rusia ar folosi minele marine "în atacurile ilegale asupra infrastructurii portuare ucrainene" din Marea Neagră.
MApN precizează că, în 11 octombrie, a emis un comunicat de presă, cu titlul "Ministrul Apărării Naţionale şi ambasadoarea SUA au vizitat Baza Militară 99 Deveselu", în cadrul căruia ministrul român al apărării este citat cu următoarea afirmaţie: "Din păcate, ca urmare acţiunilor agresive ale Rusiei, Marea Neagră s-a transformat, dintr-un spaţiu al cooperării şi comerţului liber, într-o zonă de război. Minele marine, dronele sau fragmentele de drone folosite în atacurile ilegale asupra infrastructurii portuare ucrainene, care au căzut pe teritoriul naţional, sunt pericole de securitate cu care ne confruntăm în mod direct (subl. ns.). Angajamentul României, alături de aliaţii noştri, pentru asigurarea securităţii în regiunea noastră este de neclintit".
"Orice vorbitor de limba română cu studii elementare de gramatică poate să înţeleagă faptul că fraza evidenţiată reprezintă o enumerare de elemente egale ca semnificaţie şi importanţă, despărţite prin virgulă. Mai pe înţeles, principalele "pericole de securitate cu care ne confruntăm în mod direct" sunt două: (1) "minele marine" şi (2) "dronele sau fragmentele de drone folosite în atacurile ilegale asupra infrastructurii portuare ucrainene, care au căzut pe teritoriul naţional". Credem că este cât se poate de clar că acest enunţ nu a acreditat ideea că forţele ruse ar fi atacat porturile ucrainene cu mine marine. La fel de evident este şi faptul că acest comunicat nu a făcut nicio referire la provenienţa minelor marine care reprezintă o ameninţare pentru traficul naval din Marea Neagră. Românii au, pentru situaţii de acest gen, un proverb legat de adevărurile rostite de gura păcătosului", a precizat MApN, pe Inforadar.
Ministerul mai arată, însă, că această ameninţare este cât se poate de reală, 107 mine fiind, până în prezent, identificate şi neutralizate de forţele navale ale statelor riverane.
În acest sens, se poate constata că "afirmaţiile din comunicatul MApN care au atras atenţia ambasadei ruse nu sunt, sub nicio formă, nefondate", mai precizează Ministerul.
"Este cât se poate de clar (şi pentru noi, şi pentru ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti, aşa cum constatăm) cine a transformat regiunea Mării Negre într-un teatru de război, cu consecinţe tragice pentru poporul ucrainean şi cu pericole şi ameninţări cât se poate de grave pentru securitatea regională şi chiar globală. Agresiunea ilegală, nejustificată şi profund imorală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi consecinţele acesteia nu pot fi justificate sau acoperite de nicio formă de propagandă oficială sau încercări de manipulare informaţională", a mai precizat MApN, pe Inforadar.