Militarii urmează să poarte arme în afara serviciului în condiţiile prevăzute într-un ordin comun al ministrului apărării şi al ministrului internelor şi reformei administrative.
Ministerul precizează că, dacă militarii urmează să aibă posibilitatea de a deţine armament în condiţiile de mai sus nu înseamnă, aceasta nu înseamă că îl pot utiliza altfel decât cu respectarea legislaţiei naţionale, deoarece, în caz contrar, cei în cauză sunt responsabili în faţa legii, ca orice alt cetăţean.
Potrivit proiectului legislativ privind armele, publicat pe site-ul MAp, "cadrele militare în activitate pot purta pistolul din dotare sau armamentul achiziţionat personal pentru autoapărare sau pentru apărare şi pază, după caz, precum şi cel primit în dar sau cu titlu de recompensă, şi în afara serviciului, fără a fi necesară eliberarea unui permis de armă de către organele de poliţie, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului apărării şi al ministrului internelor şi reformei administrative".
Proiectul mai prevede că, după trecerea în rezervă sau direct în retragere, armamentul se deţine în baza permisului obţinut în condiţiile legii, iar în cazul când titularul transformă arma primită ca recompensă în armă de panoplie, organele de poliţie eliberează permisul necesar, la solicitarea acestuia.
La decesul titularului armei, urmaşii legali ai acestuia au obligaţia să se conformeze prevederilor legale referitoare la portul şi deţinerea armelor şi muniţiilor.
Proiectul mai prevede că folosirea armamentului şi muniţiilor de către membrii forţelor armatelor străine pe teritoriul naţional se face în condiţiile stabilite pentru militarii români, în afara cazurilor în care statul trimiţător are reguli mai restrictive referitoare la uzul de armă.
Antena3.ro