Meta renunță la utilizarea verificatorilor de fapte independenți pe Facebook și Instagram, înlocuind-i cu „atenționări comunitare” în stil X, în care comentariile cu privire la acuratețea postărilor sunt lăsate la latitudinea utilizatorilor, scrie BBC.
Într-un videoclip publicat marți, directorul executiv Mark Zuckerberg a spus că moderatorii terți sunt „prea părtinitori din punct de vedere politic” și că este „timpul să ne întoarcem la rădăcinile noastre în jurul liberei exprimari”.
Zuckerberg a mai declarat că Meta va „renunța la o serie de restricții pe tema unor subiecte precum imigrația și genul, care sunt pur și simplu în afara discursului principal” și „va colabora cu președintele Trump pentru a răspunde guvernelor din întreaga lume care vizează companiile americane și fac presiuni pentru a cenzura mai mult”.
El a citat Europa ca fiind un loc cu „un număr tot mai mare de legi care instituționalizează cenzura și îngreunează construirea oricărui lucru inovator”.
„Țările din America Latină au tribunale secrete care pot ordona companiilor să dea jos lucruri în liniște”, a mai spus el.
Joel Kaplan, un proeminent republican, care îl înlocuiește pe Sir Nick Clegg în funcția de șef al afacerilor globale al Meta, a scris că dependența companiei de moderatorii independenți a fost „bine intenționată”, dar a dus prea des la cenzurarea utilizatorilor.
Cu toate acestea, militanții împotriva discursului instigator la ură au reacționat la schimbare cu consternare.
„Anunțul lui Zuckerberg este o încercare flagrantă de a se apropia de viitoarea administrație Trump – cu implicații dăunătoare”, a spus Ava Lee, de la Global Witness.
„A pretinde că evită „cenzura” este o mișcare politică de a evita asumarea responsabilităților pentru ura și dezinformarea pe care platformele le încurajează și le facilitează”, a adăugat ea.
Actualul program de verificare a faptelor de la terți al Meta, introdus în 2016, trimite postări care par a fi false sau înșelătoare către organizații independente pentru a le evalua credibilitatea.
Trecerea la un sistem bazat pe membrii comunității de pe cele două rețele sociale se va produce treptat „în SUA mai întâi” în următoarele luni, spune Meta. Nu a precizat când sau dacă va fi introdus și în alte țări.
Sistemul – despre care gigantul tehnologic spune că a văzut că „funcționează pe X” – implică oameni care au diferite puncte de vedere care convin asupra unor comentarii care adaugă context sau clarificări postărilor controversate.