Antena 3 CNN Actualitate Media Radu Tudor: "România va primi ceva de la SUA și NATO în schimbul sistemului PATRIOT cedat Ucrainei. Decizia n-a fost luată doar în CSAT"

Radu Tudor: "România va primi ceva de la SUA și NATO în schimbul sistemului PATRIOT cedat Ucrainei. Decizia n-a fost luată doar în CSAT"

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 15:42 20 Iun 2024 Modificat la 15:42 20 Iun 2024
DPA PATRIOT
Sisteme PATRIOT. Sursă foto: hepta / DPA Images

Analistul militar Radu Tudor afirmă că este în interesul securității Românei să cedeze Ucrainei un sistem defensiv PATRIOT.

Decizia luată de CSAT va fi urmată de o compensare de care țara noastră va beneficia din partea aliaților NATO, a spus Tudor la Antena 3 CNN, după decizia luată joi de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, CSAT.

"Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT", se spune în comunicatul CSAT.

"Formula-cheie din comunicatul CSAT este 'deteriorarea dramatică a situației de securitate', în special în regiunea Harkov. Este o zonă de proximitate cu România. Cred că ceea ce a contat în această schimbare de atitudine (a Bucureștiului) e faptul că ceea ce se întâmplă pe frontul din Ucraina ar putea să afecteze securitatea națională a României.

Radu Tudor: Vom vedea dacă prezența NATO în România va putea compensa renunțarea la sistemul PATRIOT

Vom dona un sistem PATRIOT și, cu siguranță, vom avea o decizie de compensare. Vom primi ceva în schimb de la aliații noștri, în primul rând de la Statele Unite ale Americii. Vom vedea în ce măsură prezența NATO pe teritoriul României va putea să compenseze această cedare a sistemului PATRIOT. Nu va fi un gest pe care România îl face în mod gratuit, ci este în interesul securității României, în primul rând. În al doilea rând, va exista o compensare financiară sau un alt sistem pe care țara noastră îl va primi în schimbul celui cedat Ucrainei. 

Între timp, Armata Română a reușit să accelereze operaționalizarea celui de-al doilea sistem PATRIOT. Deci, dacă donăm unul către ucraineni, noi avem deja două operaționale și, atenție, armata și-a asumat ca până la 1 ianuarie 2025 să operaționalizeze și al treilea sistem.

Noi, în momentul de față, avem patru sisteme PATRIOT pe teritoriul României. Două sunt operaționalizate și integrate în Sistemul național de comandă și control. Alte două sunt în curs de operaționalizare. Așadar, dacă donăm unul până la finalul anului sau până la întâi ianuarie, anul viitor, oricum vom avea trei sisteme operaționale.

Repet, ceea ce facem acum nu este doar în interesul Ucrainei, este și în interesul nostru, pentru că orice avans al invadatorilor ruși din zona Harkov către zona de sud a Ucrainei reprezintă o amenințare directă și iminentă pentru România, pentru NATO, drept pentru care încercăm să păstrăm ecuația asta de securitate foarte sensibilă în favoarea apărării Ucrainei, în favoarea eliminării invaziei rusești.

Radu Tudor: PATRIOT s-a dovedit eficace împotriva rachetelor Kinjal, create de Rusia pentru a lovi scutul de la Deveselu

Președintele Zelenski a spus că are nevoie de șapte sisteme (PATRIOT). În momentul de față s-au identificat, cred, patru în interiorul NATO, inclusiv cel din România. Vom vedea dacă (ucrainenii) vor atinge această capabilitate. Cert este că este un moment critic și România este țara cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina. Este expunerea cea mai serioasă. Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru ca acest război de invazie să înceteze și pacea justă să vină cât mai repede. Pace justă înseamnă integritatea teritorială Ucrainei (...)

Și până în momentul de față au fost NATO care au donat sisteme PATRIOT Ucrainei. Ele au fost foarte eficiente și - lucru cel mai important - au fost eficiente împotriva rachetelor hipersonice rusești Kinjal, despre care analiștii militari ruși spun că au fost create special pentru a lovi teritoriul României. Aceste rachete au fost create de complexul militar-industrial al Rusiei înainte de invazia în Ucraina și obiectivul declarat a fost lovirea scutului de la Deveselu. Ei, rușii, nu gândesc decât în termeni de atac, de război, de invazie, iar noi suntem obligați să luăm aceste măsuri. Dacă am luat această decizie, am luat-o împreună cu aliații noștri. N-au fost doar membrii CSAT care au decis acest lucru.", a spus Radu Tudor la Antena 3 CNN.

×
TOP articole
x close