Cei doi muncitori au povestit pentru Radio România Actualităţi încercările prin care au trecut din momentul în care au fost reţinuţi de poliţia militară americană pentru că au filmat o bază din Irak. Amândoi au spus că au trăit o experienţă care i-a marcat psihic, fiind însă conştienţi că au încălcat regulile de securitate într-o bază militară.
Din cele trei luni, cea mai mare perioadă ei s-au aflat într-o închisoare din Bagdad, împreună cu peste 400 de deţinuţi arabi. Au purtat o salopetă pe care era scris ?prizonier de război?.
Numele lor au fost înlocuite cu cifre şi au fost supuşi la interogatorii, inclusiv la detectorul de minciuni, pentru a se stabili dacă au avut intenţii ostile atunci când au luat imagini cu baza militară.
Nu au avut acces la avocaţi şi chiar personalul diplomatic de la Ambasada României a primit cu greutate permisiunea să-i viziteze. În momentul eliberării, cei doi se aşteptau să fie mutaţi într-o altă închisoare, dar un sergent major din armata americană a venit cu un ordin scris care prevedea eliberarea expresă.
Cei doi au făcut un apel către muncitorii români din Irak să respecte regulile din bazele în care lucrează, pentru a evita o experienţă neplăcută. Imediat după ce au fost eliberaţi, cei doi muncitori au fost sunaţi la Ambasada din Bagdad de preşedintele Traian Băsescu. Au fost îmbărbătaţi de şeful statului, care a spus că îi aşteaptă să ajungă sănătoşi acasă.