Antena 3 CNN Actualitate Locale Templul solar din România creat de la zero. Este orientat spre solstițiul de iarnă, iar punctul de atracție este "focul viu"

Templul solar din România creat de la zero. Este orientat spre solstițiul de iarnă, iar punctul de atracție este "focul viu"

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 12:00 15 Mar 2024 Modificat la 12:00 15 Mar 2024
templul soarelui Walter Ubelhart facebook
Templul solar din România creat de la zero. Este orientat spre solstițiul de iarnă, iar punctul de atracție este "focul viu" Sursa foto: Walter Ubelhart /Facebook

Nu este vreo descoperire arheologică ciudată, niciun Stonehenge dărâmat. 

Este un platou unde se filmează scene pentru un nou film produs de Walter Ubelhart - Zalmoxis - spiritul lupului.

Formațiunea de pietre este un templu solar, realizat după toate regulile istoriei și în curând va fi și un sat dacic acolo. 

"Aveam nevoie de un sat unde să putem filma viața de la acea vreme. Ne-am bazat pe un sat care s-a construit la Medieșul Aurit, dar după ce a venit regizorul și a văzut locația a spus că nu se potrivește. 

Erau garduri de beton, stâlpi etc", spune Walter Ubelhart, producătorul și scenaristul filmului. 

"E foarte greu să filmezi într-un loc care să nu fie "poluat" de tehnologie", mai arată el.

Loc de agrement, după încheierea filmărilor: "Copiii sunt fascinați de așa ceva"

Astfel, fără resurse suficiente dar cu mult entuziasm, echipa a început construcția cu fonduri din donații și sponsorizări.

Primăria Groși a pus la dispoziție terenul, urmând ca macheta satului și templul solar să rămână administrației locale, ca parte dintr-un proiect cultural. 

Casele vor fi transformate, ulterior, în mici ateliere de pictură sau fierărie.

"Știam că cei de la primărie voiau să facă un proiect, un centru cultural la intrare în comună și am propus atunci să facem provizoriu un sat, un templu solar și câteva case temporare, nu cu statut definitiv. 

Dar și ei au fost foarte entuziaști pentru că după filmări, chiar se poate transforma acea zonă într-un fel de locație de agrement, unde să meargă copiii și o să fie ateliere de pictură, de fierărie, iar copiii sunt fascinați de așa ceva", precizează el.

Punctul de atracţie din Templul solar: "focul viu", care va arde neîncetat 

Templul solar, unul original, deja începe să atragă curioși. 

"Nu am reprodus vreunul existent, am conceput unul, consultându-ne și cu alți specialiști în astronomie. 

Templul este orientat spre solstițiul de iarnă. Am făcut o interpretare a unor cercuri din interiorul templului", mai arată el, continuând că denumirea de "templu" este, de fapt, improprie. 

"Templul este de obicei o construcție cu acoperiș. Noi îi spunem generic templu, dar "loc sacru" ar fi mai corect", explică Walter Ubelhart.

Punctul de atracție va fi "focul viu", care va arde neîncetat în mijlocul templului. Pentru asta, o persoană va fi permanent acolo care va întreține focul și va fi gazdă pentru vizitatori, potrivit adevarul.ro.

×
x close