Antena 3 CNN Actualitate Locale Cum reușesc agricultorii români să-și protejeze culturile de razele fierbinți ale soarelui: „E cea mai buna metodă, după mine”

Cum reușesc agricultorii români să-și protejeze culturile de razele fierbinți ale soarelui: „E cea mai buna metodă, după mine”

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 19:09 20 Aug 2024 Modificat la 19:09 20 Aug 2024
cultura pepeni verzi camp
Pepene verde ars de soare pe câmp. Sursa foto: Antena 3 CNN

Legumele se fac scrum, la propriu. Razele soarelui sunt atât de puternice încât ard culturile de pe câmpuri. Nici cele din solar nu sunt protejate. Există soluţii pentru a le salva, însă agricultorii au de plătit mii de euro.

Un legumicultor a investit totuşi aceşti bani din buzunarul propriu, având în vedere că ajutorul de la Guvern nu acoperă nici măcar jumătate din pierderi. Nu toţi îşi permit să facă acest lucru, iar în lipsa unui ajutor de la stat, vor fi nevoiţi să îşi pună lacătul pe afaceri.

Pentru a-şi salva măcar o parte din recolte, fermierii sunt nevoiţi să ia măsuri pe cont propriu. Feri Kondor, un inginer agronom din Bihor, a adoptat un sistem văzut la fermierii din Ungaria: plasele de umbrire.

„Ar fi insuportabil (n.r. fără plase), peste 45-50 de grade, am avea numai fructe deformate, arse. Așa se dezvoltă armonios.”, spune el.

Aceste plase filtrează lumina solară, dar protejază plantele şi de razele UV. Pentru un singur solar sunt folosiţi 400 de metri pătraţi din această plasă. O investiţie care se ridică la 1.500 de lei. În lipsa lor, mai bine de jumătate dintre recolte, ar fi distruse.

Iar acestea nu sunt singurele investiţii făcute pentru a-şi ţine afacerea în picioare.

„Cumpărarea unei pompe și sistem de irigații prin picurare, furtune, dar și timpul acordat. Zi și noapte trebuie să uzi.”, a spus inginerul.

Din cauza secetei, însă, agricultorii au ajuns să îşi prioritizeze recoltele. Râurile au scăzut chiar şi cu un metru, iar fântânile sunt aproape secate.

Din cauza razelor extrem de puternice ale soarelui, fructele şi legumele sunt arse pe câmpuri. 

„Cea mai buna metodă, după mine, e aplicarea unui strat de var, de calciu, peste fructe și peste frunze. Reflectă soarele, nu mai lasă să se supraîncălzească fructul. Dacă nu facem această intervenție, putem păti așa ceva: crapă și îl arde soarele.”, a povestit Feri Kondor, la Antena 3 CNN.

Investițiile făcute doar in acest an pentru a reduce pierderile cauzate de caniculă și seceta sunt de peste 3.000 de euro, la hectar.

×
TOP articole
x close