Antena 3 CNN Actualitate Locale Comuna din România unde se deschide o fabrică nouă de prelucrare a lânii, anul acesta: "Va fi cea mai mare din Europa"

Comuna din România unde se deschide o fabrică nouă de prelucrare a lânii, anul acesta: "Va fi cea mai mare din Europa"

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 17:00 12 Ian 2024 Modificat la 17:00 12 Ian 2024
fabrica lana
Comuna din România unde se deschide o fabrică nouă de prelucrare a lânii, anul acesta: "Va fi cea mai mare din Europa" Sursa foto: Profimedia Images

În comuna Făgeţelu din judeţul Olt, se va deschide cea mai mare unitate de procesare a lânii din Europa.

Proiectul va include o hală de producție de 12.150 mp, trei linii de spălare lână brută și două linii automate de prelucrare și ambalare produse finite. Întreaga suprafață a halei va fi acoperită de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de 1 Mw.

Aceasta este a doua fabrică de procesare a lânii a antreprenorului Cristian Mercioniu care, în decembrie 2022, a dat în funcțiune o altă fabrică similară, în localitatea Costești din Argeș.

Noua unitate va avea o capacitate de prelucrare de minimum 25.000 de tone lână brută pe an, din lână urmând să se facă pâsle fono și termoizolante destinate industriei auto, construcțiilor civile și industriale, precum și produse secundare ca lanolină, îngrășăminte organice sub formă de pelete, compost rezultat din nămolul de spălare.

Produsele vor fi certificate ecologic, având  amprentă carbonică aproape zero.

"La Costești, capacitatea maximă este de 20.000 de mp pe lună, în timp ce în noua fabrică capacitarea va fi de 17.000 de mp pe zi. Va fi cea mai mare astfel de fabrică din Europa.

Termenul legal pentru a finaliza investiția este de doi ani, dar sperăm că vom putea implementa proiectul în  1,5 ani și să începem activitatea în primăvara- vara lui 2024”, a explicat Mercioniu, pentru Economica.

Din informațiile companiei, procesatorul a semnat deja cu fermierii scrisori de intenție pentru preluarea a 15.000 tone lână brută, urmând a se încheia contracte anuale și o rețea cu puncte intermediare la nivelul asociațiilor.

Anual, la fermieri se găsesc 30-36.000 de tone de lâna brută de oaie, care acum  se arde în cele mai multe cazuri.

×
x close