Sub sloganul „Plantăm! Îngrijim! Împădurim!”, echipa de proiect oferă tuturor celor interesați cadrul în care să cunoască pașii prin care o pădure ajunge la stadiul de maturitate și totodată să contribuie la creșterea suprafeței împădurite a țării prin plantarea unei păduri în județul propriu.
1. CUM POŢI AJUTA
2. PAŞII PENTRU PLANTARE INDEPENDENTĂ
3. LISTA JUDEŢELOR UNDE SE CAUTĂ VOLUNTARI
4. FII VOLUNTAR! Planează fapte bune în România
5. HARTA TĂIERILOR DE PĂDURI, aplicaţie pentru iOS şi Android
Acest demers amplu este inițiat de Asociația EcoAssist din București, alături de 5 organizații non-guvernamentale de protecția mediului din România și are drept Partener Instituțional Principal Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
”Prin această acțiune dorim să demonstrăm că, printr-un parteneriat solid între autorități și societatea civilă, se poate naște cea mai amplă acțiune de împădurire din România. Încă de la preluarea mandatului de ministru, situația pădurilor din țara noastră a fost una dintre principalele mele preocupări. Strategia noastră a început cu modificări legislative, prin adoptarea noului Cod Silvic și a continuat cu partea de prevenție și control, prin îmbunătățirea Radarului Pădurilor și înființarea Gărzilor Forestiere. Această acțiune face parte din al treilea pilon al strategiei noastre și se referă la extinderea fondului forestier național. În ceea ce ne privește, ne vom implica cu toate resursele în acțiune și așteptăm la o participare masivă din partea populației”, a declarat Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
R.N.P. ROMSILVA va furniza gratuit puieții necesari realizării acestei acţiuni și asistență de specialitate pe toate plantațiile pe care voluntarii se vor implica.
Antena3 este partener media al campaniei
www.plantamfaptebune.ro.
Programul estimativ al zilei de acțiune:
07:30 Plecare spre teren
10:00 Sosire la teren (în funcţie de distanţa necesară de parcurs)
10:00 – 10:30 Pregătire / instruire
10:30 Iniţierea acțiunii (plantare / completare / îngrijire)
10:30 – 15:00 Derularea acțiunii
Mai multe detalii despre condiţiile de lucru, măsurile de siguranţă, pe site-ul www.plantamfaptebune.ro.
Inițiativa se află încă din anul 2013 sub auspiciile Înaltului Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Margareta a României, fapt ce atestă dedicarea și calitatea muncii tuturor membrilor și partenerilor implicați în inițiativă.
„Împădurirea națională este un vis pe care începând cu anul acesta ni-l îndeplinim! Ne dorim să ajutăm românii să conștientizeze etapele prin care trece o pădure până ajunge la maturitate, beneficiile pe care le are pădurea matură pentru mediu și om şi urmărim să-i și implicăm concret și palpabil în acest demers care contribuie la creșterea suprafeței împădurite a României!” a declarat Liana Buzea, fondatorul inițiativei „Plantăm fapte bune în România”.
Lista celor minimum 21 de județe în care românii pot contribui începând cu acest an la împădurire poate fi studiată la adresa: http://plantamfaptebune.ro/impaduriri/. Aici se poate urmări evoluția confirmării primăriilor interesate de colaborarea cu inițiativa „Plantăm fapte bune în România”.
VOLUNTARIAT
Românii se pot implica fie la organizarea plantațiilor oficiale ale proiectului „Plantăm fapte bune în România”, fie prin organizarea unor acțiuni independente (pe terenuri aflate în incinta școlilor, grădinițelor, spațiilor din jurul blocurilor de apartamente sau altor spații virane de interes pentru comunitățile locale), fie în proiecte de împădurire ale altor organizaţii care se desfășoară mai aproape de ei.
De asemenea, echipa „Plantăm fapte bune în România” primește colegi, colaboratori, parteneri și oferă informații utile privind organizarea propriei plantații, pe adresa: [email protected]
Android şi iOS, „Harta tăierilor de păduri”. Aplicația pentru mobil permite persoanelor interesate să noteze coordonata GPS și să facă o fotografie cu telefonul din locul în care se constată tăierea de pădure. Pot fi memorate si informații referitoare la gatere, pepiniere sau plantații în curs de înființare. De asemenea, se pot transmite informații suplimentare într-un câmp disponibil în acest sens.