Antena 3 CNN Actualitate Locale "Taxe pentru proști, vor pierde jumătate din clienți”. O carmangerie renumită din Cluj a introdus o taxă care l-a lăsat fără cuvinte pe un cetățean

"Taxe pentru proști, vor pierde jumătate din clienți”. O carmangerie renumită din Cluj a introdus o taxă care l-a lăsat fără cuvinte pe un cetățean

Ştefan Petrică
4 minute de citit Publicat la 12:21 12 Ian 2024 Modificat la 17:37 12 Ian 2024
carmangerie
"Taxe pentru proști, vor pierde jumătate din clienți”. O carmangerie renumită din Cluj a introdus o taxă care l-a lăsat fără cuvinte pe un cetățean Sursa foto: Hepta I Mediafax Foto / Mediafax Foto

Tot mai mulți oameni observă o creștere constantă a prețurilor, iar fiecare comerciant pare să introducă taxe suplimentare.

Un exemplu concret este o carmangerie din Cluj-Napoca, care a stârnit nemulțumirea unui client fidel prin introducerea unei "taxe de cuptor” pentru produsele sale.

Bărbatul a fost surprins când, pe lângă suma obișnuită pentru porția de mâncare, a fost adăugată la bon o "taxă de cuptor”. A aflat despre această taxă abia când a ajuns la casa de marcat.

"Venise ora de prânz și m-am gândit să mă duc pe strada Dunării, să mănânc la Moldovan, unde mâncasem întotdeauna porția de ceafă cu cartofi prăjiți, maxim 20 de lei plăteam întotdeauna.

Citește și: Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 6,61% în decembrie 2023. Lista produselor și serviciilor care s-au scumpit

Azi am decis să cumpăr piept grill tot cu cartofi. Carnea 11 lei, cartofii 7, scăpasem iarăși sub 20 de lei. Preț final?! 27 de lei…

Zicea doamna: păi știți că de ieri s-a schimbat și s-a decis să fie taxă de cuptor...Taxa de cuptor de 8 lei!!! Moldovane de mâine închiriezi pui taxă și pe furculiță și cuțit sau de șezut? 

Nesimțire! Taxe pentru proști... vor pierde jumătate din clienți, majoritatea taximetriștilor mănâncă acolo”a relatat bărbatul pentru Știri de Cluj.

Ce reprezintă "taxa de cuptor"

Știri de Cluj a contactat directorul Carmangeriei Moldovan, care a explicat că a fost introdusă o asemenea taxă la recomandarea ANPC. 

"Da, am introdus taxa de cuptor. Am făcut o modificare! Înainte aveam niște meniuri cu un preț fix, iar acum la recomandarea domnilor de la ANPC am făcut acest lucru.

Am anulat vechile meniuri și am extins oferta. Acum se pot comanda și vechile meniuri, dar și orice alt produs din magazin, care poate fi gătit”, a declarat Raluca Rus, directorul Carmangeriei Moldovan, pentru Știri de Cluj. 

Întrebată dacă taxa are legătură cu prețul gazelor, aceasta a spus că nu: "Am renunțat la meniuri pentru că era o gamă limitată de produse. Nu are legătură cu prețul gazului, ci ne-am extins gama de produse”. 

Directorul Carmangeriei Moldovan a mai punctat că nu s-au păstrat vechile prețuri cu meniuri fixe pentru că „nu  se poate prăji piept de pui lângă ceafă marinată”, de aici ar fi venit și ideea "taxei de cuptor” de 8 lei. 

Aceasta a mai adăugat că ea conduce o afacere privată și poate introduce ce taxă dorește.

Reacţia reprezentanţilor carmangeriei din Cluj-Napoca

"Întâi de toate, regretăm faptul că persoana care a întâmpinat situaţia prezentată în articol nu a fost lămurită pe deplin în magazin asupra modului de calcul al preţului produselor gătite. Pe viitor, vom lua măsurile care se impun pentru ca angajaţii noştri să comunice mai bine cu clienţii, astfel încât aceştia din urmă să fie corect informaţi asupra acţiunilor noastre.

Precizăm de la bun început că, în zona de bistro a magazinelor Moldovan, nu a fost introdusă o taxă suplimentară pe cuptor, ci acest preţ al serviciului de gătire exista şi până acum. Astfel, înainte de data de 8 ianuarie 2024, preţul produselor gătite la faţa locului, care nu aveau valoare fixă pe bucată sau preţ de bistro, se calcula prin adăugarea unei taxe de gătit de 8 lei/bucată de până la 500 de grame. Produsul care urma să fie gătit se cântărea crud/nepreparat. Taxa de 8 lei includea prepararea, condimentele, sosurile, murăturile şi pâinea.

În această grilă de preţ, suma de 20 de lei prezentată de clientul în cauză este valabilă doar în cazul în care bucata de piept de pui comandată avea greutatea de 0,14665 kg, adică mai puţin de jumătate din cât a cumpărat ieri (0,298 kg).

Începând cu data de 8 ianuarie 2024, pentru pregătirea produselor alese de clienţi şi care nu au valoare fixă pe bucată se achită gramajul cântărit conform solicitării clientului plus serviciul de gătire, care are un preţ de 3 lei/bucata de 100g. Acest preţ include strict pregătirea produsului.

Ca urmare a acestei modificări, nu mai există două preţuri (unul pentru produsul crud şi al doilea pentru produsul gătit) şi nu mai sunt incluse în taxa de gătit sosurile, murăturile şi pâinea.

De ce s-a făcut această modificare de preţ?

- Pentru a da clienţilor posibilitatea de a achiziţiona în stare gătită orice produs din vitrine care se pretează la gătirea în bistro

- Pentru a reduce preţul care includea componente nedorite de client (de ex. pâine, sosuri)

- Pentru a da claritate preţurilor produselor gătite, la recomandarea ANPC.

În încheiere, mai dorim să clarificăm nişte informaţii apărute în articol:

- Preţurile produselor au fost şi sunt fixe, doar gramajele lor sunt variabile

- reprezentanta Moldovan Carmangerie nu a afirmat că 'nu se poate prăji piept de pui lângă ceafă marinată şi de aici a venit ideea taxei de cuptor de 8 lei' şi nici nu a spus că ea conduce o afacere privată şi poate introduce ce taxă doreşte.

De asemenea, menţionăm că doamna Raluca Rus nu a fost informată pe un ton decent şi civilizat de ce este abordată şi nici nu i-a fost solicitat acordul pentru publicare a celor spuse ca punct de vedere oficial", se arată într-un drept la replică transmis redacţiei noastre de Cosmin Moldovan, directorul general al companiei.

×
Etichete: Cluj taxa carmangerie
x close