Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, miercuri, că Legea fundamentală nu spune dacă alegerile se fac într-un tur sau două, ci că trebuie să fie alegeri libere, periodice şi corecte.
"Un tur sau două tururi sau zece tururi este o opţiune politică. Constituţia nu spune că alegerile se fac într-un tur sau două, în câte tururi, ci că trebuie să fie alegeri libere, periodice şi corecte. De aici încolo este la latitudinea politicienilor să stabilească", a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, întrebat de ziarişti în legătură cu refuzul Guvernului de a da curs apelului PNL şi de a emite o ordonanţă de urgenţă pentru revenirea la două tururi de scrutin în cazul alegerii primarilor.
Întrebat dacă ar fi democratic ca legea să fie modificată cu cinci luni înainte de locale, Zegrean a răspuns: "Cine poate stabili dacă cu şase luni e democratic şi cu cinci nu. Democraţia nu se măsoară în luni, nici în zile, se măsoară în lucruri bine făcute, cu scaun la cap. Comisia de la Veneţia a spus - e o recomandare - că nu e bine să se modifice legile electorale cu un an înainte de data legerilor sau un termen mai scurt. Şi noi (CCR- n.r.) am preluat asta, şi am scris asta în decizii, de nenumărate ori, dar până ieri nimeni nu a văzut asta".
PSD se opune, în continuare, modificării legislaţiei.
Lovitură dură primită de PNL din partea lui Dacian Cioloş.
Premierul tehnocrat îi transmite Alinei Gorghiu să-l ţină departe de bătălia politică, după ce luni PNL i-a cerut premierul să dea ordonanţă prin care să modifice legea, astfel încât primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin şi nu într-unul singur.
Premierul tehnocrat îi transmite Alinei Gorghiu să-l ţină departe de bătălia politică, după ce luni PNL i-a cerut premierul să dea ordonanţă prin care să modifice legea, astfel încât primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin şi nu într-unul singur.
Cioloş le-a răspuns liberalilor că aceasta a fost decizia politică a Parlamentului şi că nu i se pare normal ca Guvernul să intervină printr-o ordonanţă, lăsând PNL la mâna PSD.
CUM S-A RĂZGÂNDIT ŞEFUL CCR ÎN PRIVINŢA LEGISLAŢIEI ELECTORALE
- mai 2012 - s-a votat modificarea legislaţiei electorale privind alegerile parlamentare şi locale
- 31 mai 2012 - PDL a contestat la CCR
- 27 iunie 2012 - CCR a declarat modificările neconstituţionale
Zegrean: "Legea criticată încalcă principiul securităţii juridice, consacrat implicit de art. 1 alin. din Constituţie, întrucât modifică legislaţia electorală în anul în care au loc alegeri, iar această modificare are consecinţe negative asupra bunei desfăşurări a procesului electoral şi a exercitării dreptului la vot."
Sursa: Decizia CCR nr. 682 din 27 iunie 2012
Curtea nu a sancţionat, în sine, modificarea legislaţiei electorale în anul în care au loc alegeri, ci faptul că această modificare - care intervenea cu câteva luni înaintea alegerilor - avea consecinţe negative asupra bunei desfăşurări a procesului electoral şi a exercitării dreptului la vot. Curtea a reţinut în acest sens că: "legea criticată modifică, în principal, tipul de scrutin stabilit de reglementarea electorală actuală în materie, în încercarea de a corecta unele dintre deficienţele acesteia".
Sursa: Comunicat de presă CCR 13.12.2012
RAPORTUL CONTROLULUI ASUPRA PRIMĂRIILOR
PNL - 35-40%
PSD - 50%
Informațiile au fost prezentate miercuri, la emisiunea 100 de minute, de la Antena 3.
Informațiile au fost prezentate miercuri, la emisiunea 100 de minute, de la Antena 3.