Antena 3 CNN Actualitate Justiție Tudorel Toader, anunț despre modificările din Justiție: OUG nu se referă la procurorul-șef european

Tudorel Toader, anunț despre modificările din Justiție: OUG nu se referă la procurorul-șef european

2 minute de citit Publicat la 16:07 19 Feb 2019 Modificat la 16:07 19 Feb 2019
o_1d432ijik10uekph15ag100akvo8.jpg
Foto: gov.ro

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a vorbit, marți, despre modificările din Justiție. Toader a vorbit despre proiectul ordonanței de urgență privind procedura de selecție a procurorului european din partea României.

„Două OUG, le voi prezenta în sinteză. Prima OUG se referă la unele măsuri pentru punerea în aplicare a unor forme de consilidare a Consiliului European. OUG nu se referă la procurorul șef european. În privința sa există o altă procedură, un alt regulament. România trebuie să desemneze trei candidați pentru funcția de procuror european. Trebuie să trimitem propunerile la Bruxelles până pe 31 martie. Va fi ales un procuror, la MJ se va efectua procedura de selecție și nu la CSM sau în altă parte.Poate candida un procuror dar și un judecător.

Deci procurorul european poate fi un actual procuror sau judecător. Va fi inclus în lista de trei și unul va fi selectat. Cel care va câștigă se va suspendă, iar după încetarea mandatului se va întoarce în funcția deținută în prezent. Vom selecta și un procuror european delegat care își va desfășura activitatea în România. El nu se va suspendă, își va desfășura activitatea aici, acasă, va rămâne în continuare procuror, dar va soluționa cu prioritate cauze ale Parchetului European”, a spus Tudorel Toader. 

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil, marţi, proiectul ordonanţei de urgenţă privind procedura de selecţie a procurorului european din partea României

Ministrul Justiției a vorbit și despre OUG pentru modificarea legilor justiției și a unor regulamente privind admiterea la INM.

„Cea de-a doua OUG are unele măsuri temporare privind Institutul Național al Magistraturii și legile justiției. Majoritatea modificărilor sunt de la Consiliul Superior al Magistraturii. Pornind de la următoarea premisă, că admiterea la INM trebuie anunțată cu șase luni de zile înainte de concurs, ne apropiem de șase luni, iar CSM a făcut propuneri temporare pentru admiterea din 2019, care se referă în principa la păstrarea condițiilor de dinaintea modificării legii justiției. Stagiul să rămână de un an.

Pornește de la o realitate pe care o știți și am avut uneori opinii diferite. Colegiile de conducere din sistemul judiciar nu vor putea adopta regulamente prin care să adauge la lege pe motiv că legea este neclară, nu-i previzibilă. De princpiu, noi știm asta, că legea o face numai legiuitorul. Aceste funcții privind procurorii, funcțiile de rang înalt, unde procedura se inițiază de ministrul justiției, merge la CSM de unde ia acel aviz consultativ, se adresează președintelui Republicii. Aceste funcții nu pot fi delegate. Ele se ocupă și trebuie ocupate numai în condițiile legii prin procedura prin care am făcut referire. 

Potrivit ordonanței, pot candida procurorii care îndeplinesc condițiile legii, dar și judecători care au fost procurori. Prin urmare, cineva cu experință din sistem. A doua modificare se referă la competența de emitere a avizului consultativ. Azi, competența revine secției de procurori a CSM. Dat fiind că pe viitor, în baza ordonanței pot candida și judecători, se schimbă competența de la secia de procurori la plenul CSM”, a explicat ministrul Justiției. 

Citește și: Modificări de ultimă oră la legile justiției

×
Parteneri
x close