Antena 3 CNN Actualitate Justiție Toni Neacșu: Guvernul și coaliția au ieșit din zona de legitimitate, s-au vulnerabilizat

Toni Neacșu: Guvernul și coaliția au ieșit din zona de legitimitate, s-au vulnerabilizat

2 minute de citit Publicat la 10:51 21 Feb 2019 Modificat la 10:51 21 Feb 2019
Toni Neacșu: Guvernul și coaliția au ieșit din zona de legitimitate, s-au vulnerabilizat

Modificările prin OUG ale legilor justiției sunt criticate de fostul membru CSM Toni Neacșu, are acuză coaliția de guvernare că a renunțat la măsurile de înlăturare a abuzurilor din justiție.

”Adoptând intempestiv prin ordonanța de urgență (nr. 7/2018) modificări importante la abia recentele modificate de Parlament legi ale justiției, Guvernul și coaliția au ieșit din zona de legitimitate, s-au vulnerabilizat și au demonstrat că au renunțat la măsurile de înlăturare a abuzurilor din justiție.

Urgențele Guvernului trebuiau să fie adoptarea OUG pentru înlăturarea efectelor juridice produse de încălcarea legii la ÎCCJ în ce privește compunerea completelor începând cu 1.02.2014, asumarea de urgență a modificărilor constituționale ale codurilor penale și reglementarea măsurilor de înlăturare a efectelor neconstituționale ale Protocoalelor secrete care au îngenuncheat independența justiției. 
Pentru astfel de măsuri legitimitatea era deplină, justificate fiind de necesitatea reparării de îndată a încălcărilor sistematice a drepturilor și libertățile fundamentale. Toate aceste măsuri legislative, chiar prin ordonanțe de urgență, se întemeiază pe decizii obligatorii ale Curții Constituționale și tindeau doar la punerea în aplicare a efectelor acestora și astfel la restabilirea supremației Constituției. Finalitatea nu era decât întărirea reală a independenței justiției și garantarea concretă a dreptului la un proces echitabil pentru orice cetățean.

În loc de asta, Guvernul a deschis un nou front de luptă cu sistemul judiciar și organismele internaționale, oferind cu o inabilitate incredibilă argumente pentru desființarea politică a măsurilor lui ca fiind autarhice, autoritare și arbitrare. 
Oricât de credul sau de bună credință ai fi, nu ai cum să nu vezi că modificările operate prin ordonanță de urgență, cel puțin o parte, nu urmăresc decât crearea culoarelor legislative pentru ca anumite persoane, altfel necalificate, să ocupe funcții la vârf în sistemul judiciar. Ordonanța nu rezolvă nici o problemă ci dimpotrivă creeaza o sumedienie de alte probleme, în primul rând de credibilitate. Se renunță la întreaga filosofie care a stat la baza modificării legilor în Parlament, cu luptele și chinurile cunoscute, cea mai evidentă fiind separarea carierelor între judecători și procurori. E de prisos să mai spun că prin anumite măsuri din ordonanță au pierdut și sprijinul părții tăcute din justiție, judecători și procurori, care era încântată de modificările legilor justiției, așa cum ele trecuseră de Parlament.

Pentru că nu cred că Guvernul și coaliția își vor asuma să lupte pe mai multe fronturi, sunt de părere că asumarea acestei ordonanțe marchează sfârșitul acțiunilor de remediere a abuzurilor din sistemul judiciar, așa cum au fost constatate și stabilite de Curtea Constituțională. Puterea actuală a renunțat la reparații, care ar fi avut toată legitimitatea, și a trecut la crearea pârghiilor legale pentru a controla administrativ instituțiile din sistemul judiciar (DNA, MP, Secția pentru procurori din CSM), revenind astfel la practicile nedemocratice de stăpânire a "cheilor justiției" care până la urmă ne-au adus în starea de vacuum constituțional și au făcut posibile abuzurile de neimaginat împotriva drepturilor și libertăților fundamentale în România” scrie Toni Neacșu pe Facebook.

×
Parteneri
x close