Magistraţii Tribunalului Timiş au dispus, joi, începerea judecării unui dosar penal în care fostul şef al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiş, Careba Călin Cristian, este inculpat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conflict de interese, conflict de interese în formă continuată, complicitate la înşelăciune în forma continuată şi spălare de bani în formă continuată, potrivit
Agerpres.
În termen de trei zile, decizia poate fi contestată.
Prejudiciul estimat a fi produs în cauză, ca urmare a săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, este de 987.772,9 lei, suma cu care CJAS Timiş s-a constituit parte civilă în dosar.
În încheierea completului de judecată de joi, se arată că 'se constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a efectuării actelor şi a administrării probelor de către organele de urmărire penală'.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada decembrie 2009 - iulie 2012, în calitate de preşedinte - director general al CJAS Timiş, având ca atribuţii încheierea contractelor de furnizare de servicii medicale, 'inculpatul Careba Călin Cristian a participat la încheierea de către CJAS Timiş a contractelor de furnizare servicii medicale cu Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara, Spitalul Dr. Karl Diel Jimbolia, Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Jebel, Spitalul Municipal Lugoj, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Louis Ţurcanu, Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, Spitalul Orăşenesc Sânnicolau Mare, Spitalul de Psihiatrie Gătaia, SC S. SRL şi SC S.C. SRL şi a semnat contractele şi actele adiţionale aferente, deşi atât în perioada anterioară dobândirii funcţiei, cât şi în perioada deţinerii acesteia, prin intermediul SC S.N. SRL, societate pe care o controla şi o administra în fapt, inculpatul a realizat foloase materiale ca urmare a încheierii cu aceiaşi furnizori de servicii medicale de contracte de prestări servicii în domeniul IT.
De asemenea, în cursul lunii martie 2014 (când Careba îndeplinea funcţia publică de execuţie de comisar cl. I, grad profesional superior, în cadrul Direcţiei Generale Monitorizare, Control şi Antifraudă din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, cu atribuţii de coordonator regional - Aria administrativ teritorială 5), în calitate de coordonator al echipei de control desemnată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate să efectueze un control la furnizorul de servicii medicale SC S.C. SRL (persoana juridică cu care se afla în relaţii comerciale şi din partea căreia beneficia de foloase materiale), inculpatul a întocmit un proces-verbal de constatare ce concluziona respectarea de către furnizor a obligaţiilor prevăzute în contractul de furnizare servicii medicale spitaliceşti încheiat cu CJAS Timiş, ceea ce a avut drept consecinţă obţinerea, indirect, a unui folos patrimonial de către SC S.C. SRL, întrucât, în situaţia constatării realităţii, respectiv a încălcării obligaţiilor prevăzute în contractul de furnizare servicii medicale spitaliceşti, furnizorul ar fi fost supus unor sancţiuni pecuniare, respectiv reţinerea unei sume calculate prin aplicarea unui procent de 1% la valoarea de contract aferentă lunii verificate.
Totodată, în perioada ianuarie 2010 - aprilie 2014, când inculpatul Careba a îndeplinit funcţiile de preşedinte - director general al CJAS Timiş sau de coordonator regional în cadrul Direcţiei Generale de Monitorizare, Control şi Antifraudă, acesta 'a manifestat o atitudine de protejare a SC S. SRL şi SC S.C. SRL, societăţi administrate de inculpata Nicoară, astfel încât aspectele neconforme realităţii să nu fie descoperite în cadrul unor acţiuni de control, ceea ce a înlesnit inducerea în eroare de către inculpată a CJAS Timiş, prin prezentarea pentru decontare a unor servicii medicale fictiv prestate de către cele două societăţi', arată procurorii.
În acest context, în iunie 2014, în cadrul unei acţiuni de control efectuate la SC S.C. SRL, ce avea ca obiectiv stabilirea, prin efectuarea de verificări în teren, a realităţii efectuării serviciilor medicale raportate şi decontate de CJAS Timiş, aflând că deplasările în teren au evidenţiat mai multe situaţii de pacienţi fictivi, inculpatul Careba a dispus finalizarea controlului la aceeaşi dată.
Ca urmare, inculpatele Los şi Marian, în calitate de membre ale echipei de control, au întocmit un proces-verbal de constatare în care au omis a consemna faptul că au fost identificate mai multe situaţii de pacienţi fictivi.
În perioada noiembrie 2011 - ianuarie 2014, prin intermediul SC S.N. SRL, inculpatul Careba a dobândit în mod repetat de la SC S.C. SRL, prin transfer bancar, cu titlu de plată contravaloare factură, suma totală de 243.856 lei, pe care a folosit-o în vederea acoperirii liniei de credit acordate de Banca Transilvania, plata dobânzii bancare aferente liniei de credit, prin ridicare numerar din bancă sau de la ATM sau pentru plata unor contracte de leasing, cunoscând că aceste sume provin din săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, mai arată procurorii.
În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurator până la concurenţa sumei de 987.772,9 lei asupra mai multor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor, constând în terenuri, un autoturism, respectiv aparatură medicală.