Antena 3 CNN Actualitate Justiție Procurorul care l-a anchetat pe Traian Berbeceanu a fost achitat definitiv. El ar trebui să primească salarii în valoare de un milion de euro

Procurorul care l-a anchetat pe Traian Berbeceanu a fost achitat definitiv. El ar trebui să primească salarii în valoare de un milion de euro

Alin Tarnovschi
2 minute de citit Publicat la 08:46 23 Apr 2024 Modificat la 08:46 23 Apr 2024
ioan muresan traian berbeceanu
Procurorul care l-a anchetat pe Traian Berbeceanu a fost achitat definitiv. El ar trebui să primească salarii în valoare de un milion de euro

Decizia de achitare a fost luată luni, 22 aprilie 2024, de completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României în cazul celor trei inculpaţi, respectiv procurorul Ioan Mureşan, fostul procuror Nicolaie Cean şi poliţistul Alin Muntean. Potrivit deciziei, cei trei au fost achitaţi pe motiv că "fapta nu este prevăzută de legea penală".

La prima instanţă, Ioan Mureşan a fost condamnat la 7 ani de închisoare, poliţistul Alin Muntean a fost condamnat la 4 ani de închisoare, iar Nicolaie Cean a primit doi ani de închisoare.

În aceste condiţii, Ioan Mureşan, fostul şef al DIICOT Alba, suspendat din funcţia de procuror încă din momentul în care a fost trimis în judecată, în anul 2014, poate reveni în cadrul DIICOT Alba şi ar putea primi salarii restante în valoare de un milion de euro.

Totodată, graţie aceleiaşi decizii de achitare, cei trei au scăpat şi de plata daunelor materiale şi morale pe care ar fi trebuit să i le plătească lui Traian Berbeceanu, decise de instanţa de fond, în valoare de 97.000 de lei şi 100.000 de euro.

Acuzaţiile în dosarul Berbeceanu

Ioan Mureşan, fostul şef al DIICOT Alba, a fost acuzat de abuz în serviciu, represiune nedreaptă şi fals intelectual, Nicolaie Cean – de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie, iar Alin Muntean – abuz în serviciu, fals intelectual, în formă continuată şi complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă.

Cei trei au fost acuzaţi de procurorii DNA că ar fi fabricat probe împotriva comisarului-şef Traian Berbeceanu, la acea vreme şef al Brigăzii de Combatere a Ciminalităţii Organizate Alba Iulia, astfel încât acesta să fie cercetat penal, reţinut şi arestat, şi apoi înlocuit de la conducerea BCCCO.

Procurorii DNA au susţinut că Mureşan, Cean şi Muntean s-au folosit de funcţiile pe care le deţineau şi informaţiile la care aveau acces astfel încât să îi însceneze lui Berbeceanu un dosar, "rezultatul final constând în colectarea unui material probator cu aparenţă de legalitate şi temeinicie, folosit pentru punerea sub inculpare şi reţinerea părţii vătămate Traian Berbeceanu, scopul principal decelat în anchetă fiind cel al înlăturării acestuia din funcţia deţinută şi al intrării în posesia materialelor compromiţătoare pentru oamenii legii, pe care cel vizat le-ar fi deţinut".

În septembrie 2013, Traian Berbeceanu a fost arestat, iar cazul său a stârnit controverse uriaşe. În mai multe oraşe din ţară au fost organizate mitinguri de protest prin care oamenii solicitau eliberarea poliţistului.

După ce a fost eliberat, Traian Berbeceanu a scris o carte, cu titlul "Radiografia unei mârşăvii judiciare", în care a dezvăluit întreaga poveste.

După ce a ieşit la pensie, Traian Berbeceanu s-a înscris în PNL şi a ocupat, în anul 2020, funcţia de prefect al Capitalei. Schimbat din funcţie în 2021, Berbeceanu a devenit city-manager al municipiului Deva.

×
x close