Antena 3 CNN Actualitate Justiție Primar din Vaslui, condamnat pentru deturnare de fonduri europene

Primar din Vaslui, condamnat pentru deturnare de fonduri europene

1 minut de citit Publicat la 09:16 14 Mar 2017 Modificat la 09:16 14 Mar 2017
o_1bb5qqp4s1hsa1qprki1j10pha8.jpg

Magistraţii de la Tribunalul Vaslui l-au condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pe primarul comunei vasluiene Dimitrie Cantemir, Vasile Roman, pentru deturnare de fonduri, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, sentinţa nefiind definitivă. 

Potrivit portalului instanţei vasluiene, edilul este acuzat de complicitate la folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte şi incomplete care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele său, el riscând să-şi piardă funcţia câştigată în urma alegerilor din 2016 în urma unei condamnări definitive. 

'În astfel de situaţii, procedura de suspendare este demarată doar în momentul în care avem o decizie definitive şi irevocabilă a unei instanţe. Chiar şi după condamnarea definitivă, sunt anumite proceduri care trebuie respectate şi care au anumite termene. Nu se pune momentan, problema suspendării primarului respectiv', a declarat, pentru AGERPRES, prefectul judeţului Vaslui, Isabel Bogdan. 

Odată cu termenul de încercare de patru ani în care nu are voie să ocupe o funcţie publică, Vasile Roman a fost obligat de instanţă să achite, în solidar cu alte persoane condamnate în acelaşi dosar, prejudiciul de 1.090.853,559 lei, cu titlu de daune morale, către Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, constituită ca parte civilă în proces. 

Pe lângă primarul comunei Dimitrie Cantemir, în acelaşi dosar au mai fost condamnaţi, la trei ani de închisoare cu suspendare, cinci membri ai comisiei de recepţie a lucrărilor la un drum comunal construit cu fonduri SAPARD, respectiv dirigintele de şantier, inginerul constructor şi trei angajaţi ai Primăriei Dimitrie Cantemir. 

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie DNA, la data de 30 octombrie 2004, inculpaţii, în calitate de membri ai comisiei de recepţie a lucrărilor, au atestat în mod nereal, în conţinutul procesului-verbal, finalizarea lucrărilor de construcţie, deşi acestea nu erau executate integral, conform proiectului. Ulterior, acest proces-verbal, împreună cu alte documente, a fost depus la autoritatea contractantă în vederea obţinerii ultimei tranşe a finanţării, în cuantum de 1.090.853 lei (fără TVA). 

×
Etichete: primar
x close