Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul care prevede că fapta persoanei care oferă unui funcţionar public străin bani ori alte foloase care nu i se cuvin în legătură cu îndatoririle acestuia, pentru a obţine avantaje în desfăşurarea de operaţiuni economice internaţionale, va fi pedepsită cu închisoarea de la 2 la 7 ani, potrivit Agerpres.
S-au înregistrat 243 de voturi ''pentru'' şi 2 abţineri.
Proiectul de lege stabileşte măsuri pentru punerea în aplicare a Convenţiei privind combaterea coruperii funcţionarilor publici străini în cadrul operaţiunilor economice internaţionale, adoptată la Paris, la 21 noiembrie 1997.
Conform Convenţiei, statele membre sunt obligate să ia măsuri pentru a preveni coruperea funcţionarilor publici în cadrul operaţiunilor economice internaţionale, inclusiv punerea în aplicare de politici şi proceduri pentru a descuraja darea de mită, promovarea conştientizării în rândul companiilor cu privire la riscurile şi consecinţele dării de mită.
Potrivit prevederilor adoptate, funcţionar public străin înseamnă "orice persoană, numită sau aleasă, care deţine o funcţie legislativă, administrativă sau judiciară într-o ţară străină, orice persoană care exercită o funcţie publică pentru o ţară străină, inclusiv pentru o agenţie de stat sau o întreprindere publică şi orice funcţionar sau agent al unei organizaţii publice internaţionale".
"Fapta persoanei care, direct sau indirect, promite, oferă sau dă unui funcţionar public străin, pentru acesta sau pentru altul, bani ori alte foloase care nu i se cuvin, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle de serviciu ale respectivului funcţionar public străin sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, dacă fapta este de natură să îi procure acesteia sau oricărei alte persoane bani sau alte foloase sau să îi menţină asemenea avantaje în legătură cu desfăşurarea de operaţiuni economice internaţionale, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani", prevede actul normativ.
Amenzi uriașe pentru persoane juridice
Prin derogare, în cazul acestei infracţiuni, suma corespunzătoare unei zile-amendă pentru persoana juridică este cuprinsă între 3.000 lei şi 300.000 lei.
"Banii, valorile sau orice alte bunuri oferite sau date sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent", mai prevede proiectul.
De asemenea, infracţiunea pentru acest caz este de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Prin derogare, "legea penală română se aplică dacă infracţiunea este săvârşită în afara teritoriului ţării de către un cetăţean român sau de o persoană juridică română, chiar dacă aceasta nu este prevăzută ca infracţiune de legea penală a ţării unde aceasta a fost săvârşită, fără a fi necesară autorizarea prealabilă a procurorului general de la parchetul de pe lângă curtea de apel în a cărei rază teritorială se află parchetul mai întâi sesizat sau a procurorului general de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", se mai arată în proiect.
Totodată, pentru aplicarea Convenţiei, se va desemna Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin structura competentă, ca autoritate centrală responsabilă pentru consultările în vederea stabilirii competenţei de efectuare a urmăririi penale în cazul comiterii acestor infracţiuni.
"Autorităţile centrale responsabile pentru primirea cererilor de asistenţă judiciară în cazul comiterii acestor infracţiuni sunt Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin structura competentă, pentru cererile de asistenţă judiciară formulate în faza de urmărire penală şi Ministerul Justiţiei, pentru cererile de asistenţă judiciară formulate în faza de judecată sau de executare a pedepsei, precum şi pentru cererile de extrădare", mai prevede actul normativ.
Camera Deputaţilor este for decizional.