Antena 3 CNN Actualitate Justiție "Ordonanţa interceptărilor", declarată parţial neconstituţională de CCR | SRI, interzis în activitatea de urmărire penală

"Ordonanţa interceptărilor", declarată parţial neconstituţională de CCR | SRI, interzis în activitatea de urmărire penală

Ana-Maria Bujor
1 minut de citit Publicat la 14:28 16 Feb 2022 Modificat la 14:33 16 Feb 2022
ordonanta interceptarilor neconstitutionala ccr
"Ordonanţa interceptărilor", declarată parţial neconstituţională de CCR | SRI, interzis în activitatea de urmărire penală Sursa foto: Facebook | SRI - Serviciul Român de Informaţii

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că anumite părţi ale ordonanţei de urgenţă 6/2016 sunt neconstituţionale, iar ca urmare a acestei decizii SRI nu mai poate participa la activitatea de urmărire penală.

Totodată, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a României nu mai poate verifica activitatea parchetelor sau a Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor.

De departe, cel mai important efect al deciziei CCR de astăzi se referă la faptul că Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor nu se mai poate implica în dosare penale, astfel că interceptările acceptate vor fi doar cele ale parchetelor, care deţin tehnică de interceptare.

Decizia CCR vine la şase ani după ce "Ordonanţa interceptărilor" a intrat în vigoare şi a fost votată în Parlament aproape în unanimitate.

Prin ordonanţa adoptată în 2016, SRI a devenit "prin excepţie" - "organ de cercetare penală specială", pe infracţiunile din Codul Penal ce ţin de securitatea naţională şi terorism, reuşind astfel ca după tăierea legală a relaţiei dintre SRI şi DNA, să facă cercetare penală în dosarele ce ţin de DIICOT, prin punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică.

Excepţiile de neconstituţionalitate ale ordonanţei au fost sesizate pe 25 noiembrie 2021, în trei solicitări depuse la CCR de deputaţi ai grupurilor parlamentare PSD, PNL, AUR, deputaţi neafiliaţi, un deputat al minorităţilor naţionale şi Avocatul Poporului, la cererea asociaţiilor de magistraţi.

CCR a luat decizia, astăzi, după ce a amânat de trei ori pronunţarea pe 16 decembrie 2021, 26 ianuarie 2022 şi 9 februarie 2022.

×
Etichete: SRI CCR
x close