Un motiv uluitor apare în motivarea Judecătoriei Vaslui, referitor la eliberarea a trei dintre violatorii fetei din Vaslui - primul viol.
Problema este că magistraţii care dau astfel de decizii revoltătoare nu păţesc mare lucru. La fel nici cei care sunt responsabili de erori judiciare.
Iată, mai jos, câteva dintre motivele invocate de judecători pentru eliberare:
Violatorii, arestaţi iniţial fiindcă erau pericol public
În cadrul verificării din oficiu, în cursul judecăţii, a legalităţii şi temeiniciei măsurii arestării preventive luată faţă de inculpaţii Boicu Ionuţ Bogdan, Rotaru Alin Dumitru şi Surleac Ioan, instanţa constată că măsura preventivă este legală, la momentul arestării preventive existând indicii privind săvârşirea de către inculpaţi a unei infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani ori mai mare, iar privarea lor de libertate era necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică.
Sursa: Motivare Judecătoria Vaslui
Când ştim sigur că sunt violatori, nu mai sunt pericol public
Instanţa analizând circumstanţele reale şi personale ale inculpaţilor, constată că inculpaţii Boicu Ionuţ Bogdan, Rotaru Alin Dumitru şi Surleac Ioan sunt la prima încălcare a legii penale; au recunoscut săvârşirea faptelor şi sunt dispuşi să achite daunele morale persoanei vătămate.
Sursa: Motivare Judecătoria Vaslui
Sursa: Motivare Judecătoria Vaslui
Violatorii au recunoscut, pericolul s-a diluat
La acest moment procesual instanţa apreciază că măsura privativă de libertate nu se mai impune, considerând că perioada scursă de la momentul arestării inculpaţilor Boicu Ionuţ Bogdan, Rotaru Alin Dumitru şi Surleac Ioan a fost în măsură să conducă la o diluare a pericolului social concret pe care lăsarea în libertate a acestor inculpaţi ar reprezenta-o pentru ordinea publică.
Sursa: Motivare Judecătoria Vaslui
Sursa: Motivare Judecătoria Vaslui
Cum răspund magistraţii pentru incompetenţă
- pot fi sancţionaţi în urma raportului Inspecţiei Judiciare a CSM
- în acest caz, Inspecţia analizează din 23 iunie
Magistraţii nu răspund pentru erorile judiciare
- proiectul Legii Răspunderii Magistraţilor - picat în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor şi la vot într-o singură zi
- Comisia Juridică din Senat a amânat discuţiile
- Ministerul de Finanţe poate face acţiune în regres
- este necesar raport al Inspecţiei Judiciare a CSM
- 2012 - martie 2015: - 522 sesizări făcute de MFP la CSM privind erori judiciare
- 0 rapoarte pentru nereguli
Motivul CSM: abaterile disciplinare se prescriu după doi ani de la comiterea faptei
Sursa: Ministerul Finanţelor
Informaţiile au fost prezentate joi, la emisiunea 100 de minute, de la Antena 3.
Şapte tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, din Vaslui, au sechestrat şi violat, în noiembrie 2014, o elevă de 18 ani, care ulterior a avut nevoie de îngrijiri medicale. Potrivit anchetatorilor, adolescenta a fost abuzată sexual în două rânduri, în aceeaşi seară, de cei şapte tineri.
La un moment dat, eleva a leşinat, fiind trezită de violatori cu alcool, după ce a fost stropită pe faţă.
Reţinuţi iniţial de poliţişti, cei şapte tineri au fost arestaţi preventiv de Judecătoria Vaslui la trei zile după consumarea violului. În aprilie, aceeaşi instanţă a decis eliberarea celor şapte vasluieni acuzaţi de viol şi plasarea lor în arest la domiciliu. Din 19 iunie, violatorii elevei din Vaslui sunt cercetaţi sub control judiciar, iar decizia magistraţilor nu a fost atacată de procurori.
Informaţiile au fost prezentate joi, la emisiunea 100 de minute, de la Antena 3.