Antena 3 CNN Actualitate Justiție Ministrul Justiției, despre protocolul privind onorariile avocaţilor din oficiu: Va fi semnat. Nu reprezintă un compromis

Ministrul Justiției, despre protocolul privind onorariile avocaţilor din oficiu: Va fi semnat. Nu reprezintă un compromis

1 minut de citit Publicat la 08:49 14 Feb 2019 Modificat la 08:49 14 Feb 2019
Ministrul Justiției, despre protocolul privind onorariile avocaţilor din oficiu: Va fi semnat. Nu reprezintă un compromis
Foto: Agerpres

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că joi va fi semnat protocolul privind stabilirea onorariilor avocaţilor pentru asistenţa juridică din oficiu, precizând că acesta "nu reprezintă un compromis".

"Protocolul privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaţilor pentru furnizarea serviciilor de asistenţă judiciară din oficiu va fi semnat astăzi, 14 februarie, orele 09,00, la sediul Ministerului Justiţiei. Părţile semnatare: Ministerul Justiţiei, Ministerul Public, UNBR. Prezentul protocol nu reprezintă un compromis", a scris Tudorel Toader pe Facebook.

Ministrul a arătat că protocolul reprezintă, în primul rând, o completare a lacunelor celui din iunie 2015, deoarece nu era opozabil Ministerului Public, nu prevedea unele servicii furnizate de către avocaţi, în baza noilor Coduri de procedură (exemplu - curatela) şi nu consacra unele criterii obiective în baza cărora să se realizeze actualizarea onorariilor.

"Elementele de noutate, cuprinse în noul protocol, se referă, în principal, la următoarele: Majorează onorariile cu 141,02%, în condiţiile în care acesta este coeficientul de majorare a salariului minim din februarie 2019, faţă de cel din iunie 2015, cu reţinerea diferenţelor existente după nivelul studiilor; Elimină posibilitatea diminuării onorariului de către magistrat, ceea ce nu exclude posibilitatea majorării acestuia, în funcţie de complexitatea cauzei; Prevede încetarea mandatului avocatului desemnat din oficiu, în momentul în care partea şi-a ales un alt avocat; Devine opozabil şi Ministerului Public, astfel încât să fie plătite serviciile de asistenţă juridică oferite în faza de urmărire penală", a menţionat ministrul.

Imediat după semnare, protocolul va fi postat pe pagina Ministerului Justiţiei, iar direcţia financiară din MJ va calcula sumele necesare de la bugetul de stat, care vor fi comunicate către Parlament spre a fi incluse în buget, a mai precizat Toader.

Citește și: Tudorel Toader a publicat documetele promise în războiul cu avocații - FOTO

Citește și: Ministrul Justiției, Tudorel Toader, mesaj pentru avocații nemulțumiți: „Nu și-au precizat / reconsiderat poziția”

×
Parteneri
x close