Antena 3 CNN Actualitate Justiție Fostul şef al Institutului pentru Crimele Comunismului: Condamnarea lui Vişinescu, o împlinire instituţională şi o sentinţă istorică

Fostul şef al Institutului pentru Crimele Comunismului: Condamnarea lui Vişinescu, o împlinire instituţională şi o sentinţă istorică

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 17:58 24 Iul 2015 Modificat la 17:58 24 Iul 2015
muraru.jpg
Foto: Agerpres
Fostul director al Institului pentru Crimele Comunismului, Andrei Muraru, a spus că decizia de azi, de condamnare a torţionarului Alexandru Vişinescu la 20 de ani de închisoare, este o împlinire instituţională şi o sentinţă istorică.
 
"După doi ani de la denunţare lui Alexandru Vişinescu la Parchet, simt azi nu bucurie, ci o mare împlinire instituţională, pentru că este prima condamnare pe care o obţine institutul în instanţă, dar şi personală. Este o sentinţă istorică, cred că e cea mai importantă hotărâre a justiţiei din România cu privire la crimele comunismului", a spus consilierul prezidenţial Andrei Muraru, fost director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), vineri, la emisiunea 100 de minute, de la Antena 3.

În ce priveşte suma de 300.000 de euro pe care Vişinescu o are de plătit ca despăgubire urmaşilor victimelor sale, Muraru a apreciat că este "irelevantă", mai ales că rudele victimelor ceruseră aproape 700.000 de euro, despăgubiri morale şi materiale.

Oricum, cea mai mare parte a sumei va fi achitată de statul român, care a fost condamnat în solidar cu Alexandru Vişinescu, iar torţionarul are doar o garsonieră, a mai precizat Andrei Muraru. În acest caz, statul român înseamnă Administraţia Penitenciarelor, Ministerul de Interne şi cel al Finanţelor, a adăugat fostul şef al IICCMER.
 
Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au trimis în judecată pe Alexandru Vişinescu, comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat în perioada 1956 - 1963, pentru infracţiuni contra umanităţii, în dosarul având ca obiect sesizarea formulată de IICCMER. 
 
Ulterior, IICCMER a mai sesizat la parchet fapte similare ce ar fi fost comise alţi foşti torţionari: Ioan Ficior, Florian Cormoş, Constantin Istrate, Refic Fizula, Neculai Tilici şi Teodor Sârbu.
 
Totodată, Vişinescu trebuie să plătească, în solidar cu Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul de Interne şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, 300.000 de euro cu titlu de despăgubiri urmaşilor victimelor sale, astfel: 50.000 de euro către partea civilă Nicoleta Eremia, 100.000 către partea civilă Elena Iacob şi 150.000 de euro Ancăi Maria Cernea.
 
Instanţa a menţinut sechestru asigurător pus de anchetatori pe imobilul în care locuieşte Alexandru Vişinescu, dar şi pe o serie de acţiuni pe care acesta le-ar deţine la SIF.

×
x close