Antena 3 CNN Actualitate Justiție Dosarul Revoluției a fost trimis de ICCJ pentru judecare la Curtea de Apel București. Cheltuielile judiciare sunt plătite de români

Dosarul Revoluției a fost trimis de ICCJ pentru judecare la Curtea de Apel București. Cheltuielile judiciare sunt plătite de români

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 15:13 24 Feb 2023 Modificat la 15:13 24 Feb 2023
dosarul revolutiei
Dosarul Revoluției a fost trimis de ICCJ pentru judecare la Curtea de Apel București. Cheltuielile judiciare sunt plătite de români Sursa foto: Hepta | MMA / F.F.

Magistraţii ICCJ au decis că nu au competenţa să soluţioneze cauza.

"În concret, s-a constatat că în perioada 22 decembrie 1989, orele 16.00 - 30 decembrie 1989, unul dintre inculpaţi (Ion Iliescu - n.r.) nu a deţinut funcţia de şef al Guvernului României, ci pe aceea de membru al Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi, ulterior, de preşedinte al aceluiaşi organism, iar un alt inculpat (Gelu Voican Voiculescu - n.r.), în perioada 22 decembrie 1989, orele 16.00 - 27 decembrie 1989, nu a deţinut funcţiile de membru al Guvernului României, respectiv de viceprim-ministru, ci pe aceea de membru al Consiliului Frontului Salvării Naţionale, organ central de putere distinct de instituţia Guvernului României.

În consecinţă, faţă de funcţiile deţinute de inculpaţi în perioadele menţionate, în raport cu dispoziţiile Codului de procedură penală care reglementează competenţa după calitatea persoanei, a fost stabilită în favoarea Curţii de Apel Bucureşti", a arătat ÎCCJ.

"Trimite cauza având ca obiect rechizitoriul nr. (...) din data de 29 iulie 2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secția Parchetelor Militare, referitor la inculpaţii Iliescu Ion, Voiculescu Voican Gelu şi gl. (rtr.) Rus Iosif, Curţii de Apel Bucureşti, spre competentă soluţionare", se arată în sentință. 

Citește și: Noi detalii din Dosarul Revoluției: Au fost mai multe tentative de ucidere a soţilor Ceauşescu | Cum a fost implicat Ion Iliescu

Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului, a hotărât Înalta Curte de Casație și Justiție.

Printre altele, onorariile parţiale cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru inculpaţii Iliescu Ion, (avocat Hangu Popescu Dorin), Voiculescu Voican Gelu (avocat Miron Robert Florinel) şi gl. (rtr.) Rus Iosif (avocat Popescu Maria), în sumă de câte 500 lei se plătesc din fondurile Ministerului Justiţiei. 

Decizia este definitivă.

Noi detalii din dosarul desecretizat de SRI. Cum a plănuit Ion Iliescu Revoluția din '89

Serviciul Român de Informaţii a publicat pe 22 decembrie 2022 toate documentele, până acum secrete, despre Revoluţia din 1989. Sunt 13 volume de dosare cu date necunoscute până acum.

Se pare că Ion Iliescu a plănuit momentul cu mult timp înainte. S-a dorit ca Republica Socialistă România să rămână sub influența URSS, dar cu alt președinte.

Aşa-numitul grup Iliescu a fost format cu mult timp înainte de Revoluţie cu scopul de a prelua puterea. 

"A avut drept scop înlăturarea fostului preşedinte Ceauşescu Nicolae, dar menţinerea României în sfera de influenţă a URSS. Această grupare a fost formată atât din civili, cât şi din militari, cu toţii marginalizaţi într-un fel sau altul prin deciziile fostului preşedinte", se arată într-un pasaj din documentele desecretizate de SRI,

×
x close