Antena 3 CNN Actualitate Justiție Decizia CNATDCU - Laura Codruţa Kovesi nu a plagiat

Decizia CNATDCU - Laura Codruţa Kovesi nu a plagiat

2 minute de citit Publicat la 12:14 08 Dec 2016 Modificat la 12:14 08 Dec 2016
kovesi.jpg
Foto: Agerpres

UPDATE: Comisia de lucru desemnată de CNATDCU să analizeze teza de doctorat a şefei DNA a ajuns la concluzia că Laura Codruţa Kovesi nu a plagiat. Recomandarea de menţinere a titlului de doctor a fost însuşită joi, prin vot, de Consiliul General al CNATDCU.

În Consiliul General au fost 35 de voturi pentru menţinerea titlului de doctor şi o singură abţinere, neconstatându-se nereguli grave, potrivit anunțului oficial CNATDCU.

“Comisia de lucru a constat că teza expertizată prezintă reluarea unor pasaje din documente, fără a le cita conform uzajului academic. Aceste împrumuturi neautorizate pot constitui fapte de plagiat sau falsificare. Pasajele care pot cădea sub calificarea română de plagiat reprezintă circa 20 de pagini din 444, ceea ce reprezintă aproape 4% din teză. Deci se constată o culpă în construcția demonstrației tezei, însă circumstanțele specifice trebuie luate în calcul pentru a stabili sancțiunea. Proporția reținută afectează, în concluzie, o mică parte a tezei. Natura împrumuturilor neautorizate permite de a constata că este vorba despre fraze care nu conțin idei originale sau particulare. Este vorba de fraze făcute din generalități sau prezentări destinate vulgarizării ideilor juridice, fără aport conceptual specific. În concluzie, retragerea titlului de doctor autorului tezei ni se pare excesivă și neadaptată”, a explicat șeful Comisiei Juridice, Mircea Bob.

----------------------------

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) este aşteptat să decidă, joi, în cazul acuzaţiilor de plagiat care o vizează pe Laura Codruţa Kovesi, după ce va analiza raportul întocmit de comisia juridică, document care are la bază analiza a trei experţi care au evaluat teza de doctorat a procurorului şef al DNA.

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a explicat că decizia va fi luată prin vot, în şedinţă a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor  Diplomelor şi Certificatelor Universitare, conform news.ro

Cei trei experți independenți nu au ajuns încă la un consens

Comisia de lucru formată din trei specialişti - prof. univ. dr. Vlad Constantinesco, de la Facultatea de Drept a Universităţii "Robert Schumann" din Strasbourg (Franţa), prof. univ. dr. Claudia Ghica-Lemarchad, de la Facultatea de Drept a Universităţii din Rennes 1 (Franţa), şi prof. univ. dr. Radu Chiriţă, de la Facultatea de Drept a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca - trebuie să elaboreze un raport comun.

Odată finalizat, raportul va fi înaintat membrilor Comisiei juridice a CNATDCU. Aceștia au la dispoziție trei zile pentru a formula obiecții și pentru a solicita exprimarea unui vot formal. Dacă nu există obiecții, se consideră că raportul comun a fost aprobat în forma elaborată de comisia de lucru și este trimis Consiliului General al CNATDCU.

 

×
x close