Antena 3 CNN Actualitate Justiție Comisia Juridică: Sebastian Ghiță poate fi reținut, dar nu poate fi arestat

Comisia Juridică: Sebastian Ghiță poate fi reținut, dar nu poate fi arestat

M.Z.
3 minute de citit Publicat la 12:47 29 Mar 2016 Modificat la 12:47 29 Mar 2016
ghita.jpg
Foto: Agerpres

UPDATE 12.47 - Comisia Juridică a decis, marți, că deputatul Sebastian Ghiță poate fi reținut, dar nu poate fi arestat. Decizia finală va fi luată însă de parlamentari. 

Avizul comisiei pentru reținere în cazul lui Ghiță a trecut de vot cu 11 voturi ”pentru” reținere, cinci voturi ”împotrivă” și cinci abțineri.

În cazul cererii de arestare, au fost 21 de voturi, dintre care 10 ”pentru arestare”, șase împotrivă și cinci abțineri, dar nu s-a întrunit numărul necesar de voturi.

Sebastian Ghiţă a venit cu un proiector la Comisia Juridică pentru a le arăta deputaţilor probe care, susţine el, îi demonstrează nevinovăţia. Ghiţă este acuzat că ar fi intervenit pentru a obţine şi da mai departe informaţii confidenţiale dintr-un uriaş dosar de corupţie.

Citiți și: Ce a declarat Sebastian Ghiță despre Victor Ponta

UPDATE 12.00 - Ședința Comisiei juridice a Camerei Deputaților în care urmează să se întocmească raport pe cererea DNA privind încuviințarea reținerii și arestării preventive a deputatului Sebastian Ghiță a început.

Comisia Juridică decide în scurt timp dacă avizează pozitiv cererea de reţinere şi arestare a lui Sebastian Ghiţă.

La ședință sunt prezenți 16 membri ai comisiei, precum și Sebastian Ghiță care a venit să își expună punctul de vedere cu privire la acuzațiile care i se aduc de către DNA.

Sebastian Ghiţă a venit cu un proiector la Comisia Juridică, pentru a le arăta deputaţilor probe care, susţine el, îi demonstrează nevinovăţia. 

La finalul ședinței, deputaţii jurişti vor anunţa dacă sunt sau nu de acord cu propunerea de reţinere şi arestare a deputatului. Ghiţă este acuzat că ar fi intervenit pentru a obţine şi da mai departe informaţii confidenţiale dintr-un uriaş dosar de corupţie. 
_____________________

Știrea inițială 08.52

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor dă marți avizul pe cererile DNA de reţinere şi arestare a deputatului Sebastian Ghiţă. 

Decizia finală o au însă colegii lui Ghiţă care ar putea vota miercuri în plen cele două cereri ale procurorilor în dosarul în care deputatul are şapte capete de acuzare, printre care dare de mită şi şantaj. 

Acest dosar nu este însă singurul. Sebastian Ghiţă mai este anchetat în dosarul cumnatului lui Victor Ponta, pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat, dar şi că ar fi dat sume de bani pentru a ajunge deputat. 

Ghiţă a fost cercetat pentru dare de mită şi spălare de bani şi în cazul finanţării clubului sportiv Asesoft.

DOSARE SEBASTIAN GHIȚĂ

1. Dosarul Bădescu

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în dosarul fostului primar din Ploiești, Iulian Bădescu, în care este acuzat de dare de mită, fals și spălare de bani. Potrivit procurorilor DNA, fostul edil ar fi sponsorizat ilegal cu 1,5 milioane de lei clubul sportiv Asesoft Ploieşti, deținut de Ghiță. 

Procurorii arată în rechizitoriu că în 2013, Bădescu, având calitatea de ordonator principal de credite, a acordat clubului sportiv Asesoft  o finanţare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local aducând prejudiciu atât primăriei, cât și societății respective. 

În schimb, Bădescu ar fi primit de la Ghiţă, prin intermediul firmelor controlate de deputat, o casă în valoare de peste un milion de lei. 

Odata cu impunerea controlului judiciar și trimiterea în judecată a celor doi, procurorii au pus sechestru pe bunuri personale în valoare de peste 3,5 milioane de lei. Anchetatorii arată că Sebastian Ghiță a disimulat adevărata natură a provenienței imobilului, prin efectuarea unor plăți reprezentând cesionarea fictivă a unei mărci înregistrate la OSIM.


2. Dosar alegeri și tigăi deputat

Sebastian Ghiţă mai este acuzat şi că ar fi dat tigăi în Ploieşti ca să ajungă deputat. Procurorii susţin că au probe care arată că Ghiţă, în perioada 2000-2015, a obţinut ilegal importante sume de bani pe care le-a introdus într-un circuit financiar care nu are la bază operaţiuni reale. 

Banii astfel obţinuţi ar fi fost "spălaţi" printr-o multitudine de operaţiuni financiar-bancare, iar ulterior, o parte a sumei ar fi fost folosită în scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 şi la prezidenţialele din 2014. 

Tranzacţiile financiare ar fi avut ca scop sustragerea de la plata către stat a unor sume de bani însemnate, reprezentând impozit pe profit şi TVA. Prejudiciul adus statului se apropie de 40.000 de mii de lei.


3. Dosar Comarnic (cel al cumnatului lui Ponta)

Sebastian Ghiță mai este cercetat și pentru sprijinirea unui grup infracțional organizat în dosarul cumnatului fostului premier Victor Ponta.

În acest dosar, procurorii l-au pus sub control judiciar pentru fraudarea fondurilor europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic.

×
Etichete: Sebastian Ghita
Parteneri
x close