Judecătorii CEDO au făcut precizări cu privire la jurisprudenţa stabilită în iunie 2015 referitor la responsabilitatea site-urilor internet faţă de comentariile postate pe forumurile lor.
Magistraţii au subliniat atunci că postările injurioase, care includ 'expresii evidente de ură' şi 'ameninţări flagrante', intră în responsabilitatea moderatorului forumului.
În cazul în speţă, a estimat CEDO, tribunalele din Ungaria nu ar fi trebuit să considere portalurile responsabile de postările vizând site-uri de anunţuri imobiliare, întrucât, 'deşi injurioase şi chiar grosolane', aceste comentarii 'nu erau declaraţii defăimătoare, ci expresia unor judecăţi de valoare sau opinii'.
În acest dosar, cele două portaluri au sesizat CEDO considerând că decizia instanţelor naţionale le obliga de facto 'să modereze comentariile postate de internauţi', ceea ce, în opinia lor, 'contravine înseşi esenţei libertăţii de expresie pe internet'.
În decizia sa, CEDO le-a dat câştig de cauză, subliniind mai ales că portalurile stabiliseră o procedură care le permitea utilizatorilor să semnaleze conţinuturile inadecvate, astfel încât acestea să poată fi eliminate.
Judecătorii europeni au mai notat că, în cazul în speţă, condamnările pronunţate de tribunalele din Ungaria riscau 'să-i împingă pe reclamanţi să suprime complet posibilitatea' pentru internauţi să posteze comentarii, ceea ce, afirmă CEDO, ar încălca în mod evident principiul libertăţii de exprimare.