Judecătorii Curții Constituționale au decis că ambele sunt neconstituționale, atât ordonanța de urgență care prelungește mandatele primarilor, cât și legea care modifica ordonanța de urgență.
În privința ordonanței de urgență, judecătorii au decis că e neconstituțională fiindcă doar prin Parlament poți prelungi mandatele aleșilor locali, nu prin ordonanță de urgență.
Cât despre legea dată de Parlament pentru stabilirea alegerilor locale și care modifică ordonanța de urgență, judecătorii Curții au stabilit că este neconstituțională fiindcă nu a respectat procedura legală. Practic, ar fi trebuit ca mai întâi Parlamentul să dea o lege de anulare a ordonanței de urgență și apoi să vină cu o lege proprie prin care să stabilească data alegerilor și prelungirea mandatelor primarilor și aleșilor locali.
Legat de stabilirea datei alegerilor, CCR spune că Parlamentul poate stabili data alegerilor, însă doar prin consultare cu Guvernul. Practic, Guvernul poate decide data alegerilor, dar dacă Parlamentul nu e de acord cu această dată, o poate modifica. Recomandarea CCR este ca în cele două instituții să existe o colaborare constituțională.
CCR a decis: Guvernul stabilește data alegerilor
Știre inițială
Curtea Constituțională a României stabilește astăzi dacă Parlamentul va decide data alegerilor.
Judecătorii CCR vor stabili dacă modificărea adusă legii în Parlament de către PSD, prin care data alegerilor va fi stabilită de legislativ și nu de Guvern, este sau nu constituțională.
Judecătorii CCR ar fi trebuit să decidă încă de săptămâna trecută, dar au amânat decizia pentru această săptămână pentru a analiza mai bine și pentru a veni cu o hotărâre cât mai justificată.
Modificarea adusă de PSD nu doar că dă dreptul Parlamentului de a stabili data alegerilor locale, ci și modifică momentul în care ar urma să aibă loc alegerile. Social-democrații au adus un amendament care spune că alegerile pot avea loc în cel mult șase luni de la încheierea stării de alertă, nu a stării de urgență, cum era trecut în ordonanța dată de Guvern. Acest lucru înseamnă că data alegerilor locale poate fi împinsă chiar spre începutul anului viitor, ceea ce își doresc social-democrații.
În schimb, liberalii, au spus în ordonanța de urgență că data alegerilor ar urma să fie stabilită în cel mult șase luni de la închierea stării de urgență. Ei și-ar fi dorit ca alegerile să aibă loc în această toamnă.
Curtea Constituțională stabilește cine decide data alegerilor