Antena 3 CNN Actualitate Justiție Castelul Reginei Maria din Mamaia revine la stat definitiv. Monumentul istoric fusese vândut ilegal la prețul unui apartament

Castelul Reginei Maria din Mamaia revine la stat definitiv. Monumentul istoric fusese vândut ilegal la prețul unui apartament

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 22:25 16 Mar 2022 Modificat la 22:34 16 Mar 2022
vila regala mamaia
Sursa foto: ziuaconstanta.ro

Conform deciziei instanței, monumentul istoric a fost vândut de societatea de stat Mamaia SA către compania SC Light System SRL, controlată de Bittner-Petrache-Vântu, fără respectarea dreptului de preempțiune al statului, o decizie în premieră dată de instanțele din România, potrivit info-sud-est.

Decizia Curții Supreme a validat hotărârea dată de Tribunalul Constanța în iulie 2020, prin care contractul de vânzare cumpărare a fost anulat.

Abia în 2018 ministerul Culturii, condus la acea vreme de George Ivașcu, a atacat în instanță contractul prin care Vila regală din Mamaia a fost privatizată în anii 2000.

Procurorii DNA Constanța au deschis un dosar penal și pe numele fostului primar Radu Mazăre pentru că ar fi vândut subevaluat curtea Palatului Regal din Mamaia, cu 23 de euro/mp, deși pe piața imobiliară a vremii, un metru pătrat din centrul stațiunii Mamaia se vindea cu prețuri cuprinse între 100 și 300 de euro.

Fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat în primă instanță la 6 ani și jumătate cu executare, însă achitat de Curtea de Apel Constanța în final.

Castelul Reginei Maria din Mamaia, lăsat de izbeliște de ani de zile, a ajuns WC public

Palatul Regal din Mamaia, cândva bijuteria coroanei de pe litoralul românesc, se degradează de la an la an şi a ajuns WC public. O plimbare pe lângă Castelul Reginei Maria din Mamaia nu este posibilă în sezonul estival pentru că mirosul pătrunzător de urină care se simte dincolo de gardul de piatră este insuportabil.

După gard, zăreşti peturi aruncate, hârtii şi, din acest an, şi măşti folosite. Aleile sunt invadate de nisipul luat de vânt de pe plajă şi depus în zonele mai adăpostite.

Acum, din păcate mulţi turişti sar gardul palatului şi-şi fac nevoile în curtea în care altădată călcau doar conduri de prinţesă şi unde se auzea doar foşnetul crinolinei reginelor. De la regi la soldaţi sovietici Reşedinţa regală de la Mamaia a fost construită între anii 1924 şi 1927 după planurile arhitectului italian Mario Stoppa, iar ulterior decorată de Regina Maria cu mobilier personalizat pentru fiecare cameră.

Regina Maria spunea că palatul din Mamaia este una dintre "Casele de vis": "La Mamaia, este o căsuţă care poartă pecetea mea. Se găseşte pe aceleaşi locuri cu o casă mult mai puternică pe care eu şi regele am clădit-o pe nisipurile ţărmului întins aşa kilometri şi kilometri, care ne-a dat totdeauna la toţi o mare bucurie".

Ulterior, Regina Maria a donat reşedinţa regală principesei Elena şi Regelui Mihai, care la acea vreme era doar un copil. Aşadar, din decembrie 1927 şi până în vara anului 1932, Palatul Regal a fost refugiul Principesei Elena şi locul unde Regele Mihai îşi petrecea vacanţele la mare.

Vila Regală din Mamaia, destinația de vacanță a Regelui Mihai

La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, palatul a fost ocupat de Armata Sovietică eliberatoare, care l-a vandalizat după retragere. Refăcută după război, bijuteria coroanei a fost, în perioada comunistă, "casă de odihnă pentru oamenii muncii", iar apoi un club destinat exclusiv turiştilor germani.

Cu acest prilej, o parte din camere au fost modificate, a fost reabilitată reţeaua electrică, iar în faţa palatului a fost construită o piscină. Reşedinţa regală şi-a păstrat această destinaţie până la Revoluţie, când a trecut în administrarea SC Mamaia SA, o companie înfiinţată după 1989 care a preluat o parte din activul staţiunii şi care acum aproape că a dispărut. 

Palatul Regal din Mamaia a fost inclus în 1992 pe Lista monumentelor istorice, cu denumirea "Club Castel". 

×
x close