"În trecut, un motiv important pentru genul acesta de refuz erau condițiile proaste din penitenciare. În ultima perioadă foarte mulți fugari au fost predați României, indiferent care este numele acestora. În sute de cazuri, ANP a avut un rol important pentru că a oferit garanții prin intermediul Ministerului Justiției cu privire la condițiile de detenție care vor fi asigurate persoanelor care fac obiectul acestor proceduri de întoarcere în țară. Eu le transmit de fiecare dată tuturor celor care fug din țară că mai devreme sau mai târziu tot în sistemul penitenciar din România își vor executa pedeapsa", a spus Gorghiu.
Potrivit ministrului, între 2015 și 2023 au fost transferate în România în vederea executării pedepsei 8.162 de persoane. Anul acesta, până la 10 octombrie, au fost aduse în România 621 de persoane, 604 fiind aduse în baza mandatului european de arestare.
Din 2020 până în prezent au fost aduse în România 2.600 de persoane față de care era dispusă urmărirea internațională, dintre care 2.547 în baza mandatelor europene de arestare.
În prezent, 1.845 de persoane extrădate sau predate execută pedepse privative de libertate în penitenciarele din România. Dintre acestea, 880 au fost aduse în țară grație garanțiilor pe care MJ, prin intermediul ANP, le-au prezentat autorităților din statele unde erau fugite aceste persoane.
Nouă peniteciare din România preiau de la Interpol fugarii de la punctele de frontieră din proximitate.